2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mikepércsen is koszorúztak2014-10-27 08:12:01

A Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola és AMI 8. osztályos tanulóinak mûsorával, Pajna Zoltánnak, a megyei közgyûlés elnökének beszédével, majd a Templomkertben tartott koszorúzással emlékeztek a település lakói az 58 évvel ezelõtti eseményekre.

Mikepércsen is koszorúztak2014-10-24 12:49:26

A Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola és AMI 8. osztályos tanulóinak mûsorával, Pajna Zoltánnak, a megyei közgyûlés elnökének beszédével, majd a Templomkertben tartott koszorúzással emlékeztek a település lakói az 58 évvel ezelõtti eseményekre.

Megyeszerte emlékeztek a 94 évvel ezelõtti békediktátum aláírására.

Trianon hihetetlenül fájó seb a magyarság emlékezetében – mondta Pósán László.

Megemlékezést tartottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Pocsajban is március 14-én.

Az ortodox egyház udvarán már több éve látható Mihai Eminescu román költõ mellszobra. A helyi általános iskola tanulói a költõ születésének évfordulóján, január 15-én koszorút helyeztek el a szobornál.

Fõhajtással, kegyelettel emlékeztek az októberi hõsökre, akik 57 évvel ezelõtt 1956-ban a magyar nép szabadságáért küzdöttek.

Sinka István versei nyelvezetét, ízét, színét, minden szépségét a bihari föld adta, a bihari tájak és csillagok színezték, az õsi múltba visszatekintõ lelkiség formálta. Rajta kívül kevesen tudták olyan varázzsal megénekelni a pásztorok világát, a táj és az ember sorsát, mint õ.

Márciusi koszorúzás Körösszegapátiban
Ahhoz, hogy az ünnepségen a környezõ településekrõl járó tanulók is ünnepelhessenek csütörtökön délután rendezték a március 15-i megemlékezést és az azt követõ koszorúzást.

A kép a megemlékezésen és koszorúzáson készült
Körösszegapáti – Az elõzõ években, nagyobb körben – békés és Hajdú-Bihar megyék – román nemzetiségiek lakta településeken élõk megjelenésével tartottak ünnepséget és koszorúzást a nagy román költõ Mihai Eminescu születésének évfordulóján (1850. január 15).

A falu egykori, közismert gyógyszerész családjának állított emléket a Csökmõi Mozaik Egyesület. Az emléktábla avatás 2012. szeptember 22-én volt a gyógyszertár elõtt.

Koszorúzás az Aranyban2012-03-07 10:40:03

„Minden szál hozzá vezetett, és minden szál tõle vezet, a magyar szellemi életnek õ a sugárzási központja”- állítja Szerb Antal.

A településen már több mint tíz éve az ortodox templom kertjében Mihai Eminescu mellszobra áll. Azt minden év januárt 15.-én a költõ születésnapján ünnepélyes keretek között megkoszorúzzák. Így történt ebben az évben is.

« 1. oldal »