2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen - Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren - egészségtelennek minõsítette a levegõt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) hétfõn.

Az ország nagy részén csökkent a légszennyezettség. Kedden már egy településen sem minõsítette egészségtelennek a levegõ minõségét a szálló por (PM10) miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

Vasárnapra három település levegõjét minõsítette egészségtelennek a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnapi közlése szerint a levegõ magas szállópor-tartalma miatt Salgótarjánban és Sajószentpéteren egészségtelen, három másik északkeleti településen - Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán - kifogásolt a levegõ minõsége. Az OKI térképén jelzett többi települést a kiváló levegõminõséget jelzõ kék színnel jelölték.

Életünk kilencven százalékát zárt térben töltjük. Hinnéd-e, hogy konyhánk levegõje idõnként szennyezettebb lehet, mint például a fõutaké. Pedig lehet.

Európa-szerte számos ipari szereplõt fenyeget a leállítás réme az EU károsanyag kibocsátási szigorításainak köszönhetõen. Rajtuk segíthet a Koppenhágai Egyetem új levegõ tisztítási találmánya, amit a kémia tanszék és egy befektetõ a legnagyobb titoktartás közepette valósított meg és tesztelt le a dániai Aarhus városában.

« 1. oldal »