2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja tiszteletére egész májusban izgalmas programokat kínál, többek között esti fülemüle-cserkelést, kishajós partifecsketelep-megfigyelést a Felsõ-Tiszán és sasmegfigyelést.

Az almavirágzáshoz kapcsolódó „Tavaszvárót” szerveztek április 11-12-én a derecskei gyümölcsösben.

Január 16. és 18. között szervezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 12. Országos Sasszinkront, a Magyarországon telelõ ragadozómadarak éves számlálását.

Idén decemberben kettõs évforduló kapcsolódik a madáretetési szezonkezdethez, 125 éve jelent meg Bornemissza Zoltán madáretetést is népszerûsítõ könyve.

A téli madáretetés fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Minden évben számos madárfaj telel Magyarországon, amelyek túlélési esélyei jelentõsen növelhetõk a madáretetõk kihelyezésével - közölte a szervezet az MTI-vel.

Fészket rakott Panni, Gabi elhagyta kedvenc olasz szigetét, Vasvári oda-vissza megjárta Görögországot, Viktorija pedig Macedóniából már a Balti-tengernél jár.

Kutatók szerint a madarak képesek megtanulni, melyik anyag használható jobban a fészekrakáshoz.

Folyamatosan és kitartóan kell a madarakat etetni télen, ugyanis ha abbamarad, lehet, hogy belepusztul az állat, hiszen hozzászokott az etetõhöz. Milyen a helyes módszer, és melyek az általános viták? Szakértõk válaszoltak a Kossuth Rádióban.

Az etetõket nemcsak a madarak, de a macskák és a mókusok is látogatják. Hogyan tarthatjuk távol õket?

Hortobágy – Fecskefigurát és mûfészket is készíthetnek a gyerekek jövõ szombaton a Hortobágyon, ahol a délre induló fecskéket     búcsúztatják.

 

Ezerötszáz madártetemet találtak a vámosok csütörtökre virradóan egy román rendszámú kamion rakterében Ártándon.

« 1. oldal »