2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A legszigorúbb államigazgatási ellenõrzés mellett és szükség esetén rendõrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes kedden az MTI-nek.

Kormányzati prioritás, hogy 2018-ra egymillióan szerezhessék meg a magyar állampolgárságot és élhessenek az ezzel együtt járó joggal - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára kedden Szentendrén, a 26. Kárpát-medencei fõiskolás táborban.

Eddig több mint 650 ezer magyar állampolgársági kérelem érkezett és már mintegy 600 ezren le is tették az állampolgársági esküt - mondta Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár csütörtökön Tusnádfürdõn az MTI kérdésére. Jelezte: az õsszel elkezdõdik az állampolgársághoz kapcsolódó jogrendszer teljes körû áttekintése, ami a jövõ év végére zárulhat le.

Azoknak az egyszerûsített honosítással magyar állampolgárságot szerzõ választópolgároknak, akiknek magyarországi lakcímük van, nem kell regisztrálniuk, automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön az MTI megkeresésére.

Hétfõn a derecskei okmányirodában Sándor Józsefné ügyintézõ átvette az elsõ, egyszerûsített honosítási kérelmeket a Nagyváradról érkezett Meleg Vilmos színmûvész családjától.

« 1. oldal »