2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 

A Bukura-tóból vett minták értékelésével 16 ezer évre visszamenõleg rekonstruálhatják az õskörnyezetet, és vonhatnak le következtetéseket a klímaváltozással összefüggésben.

A baktériumok rövid idõ alatt képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, és ennek következtében több más készítménnyel szemben is rezisztenssé válhatnak.

A Rubik-kocka negyven éves évfordulója alkalmából világhírû magyar találmányokkal, kutatókkal és tudósokkal ismerkedhetnek meg olvasóink.

Vitos Levente, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa egy neves nemzetközi szaklapban, a PNAS-ban publikálta egyedülálló elméletét a képlékeny alakítás mechanizmusáról.

A tumorok kialakulásának jobb megértéséhez visznek közelebb magyar kutatók eredményei, akik egy jelátvivõ vegyület, az adenozin szerepét vizsgálták.

A hagyományos elektronika leváltását célzó terület, a spintronika elméleti megalapozásához jelentenek fontos elõrelépést magyar kutatók, köztük az MTA-BME Lendület-csoport tagjainak eredményei.

Pszichoterápiával nemcsak a poszttraumás stressz zavar tünetei csökkenthetõk, hanem az általa okozott biológiai változások is visszafordíthatók - derült ki magyar kutatók új tanulmányából, amely a Biological Psychiatry címû szaklapban jelent meg.

Elképesztõ, hogy milyen mértékû az emberek tudatlansága bizonyos területeken, és mit képesek elhinni – mondja Erdei Anna immunológus, egyetemi tanár, a Prima Primissima 2013 díj egyik jelöltje.

Hogyan gátolható meg a baktériumok evolúciós alkalmazkodása, amelynek következtében ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és miként befolyásolja a kialakuló rezisztencia a más szerekkel szembeni érzékenységüket?

Két évtizedes múltra tekint vissza a lézeres szemsebészet, amely lehetõvé teszi a fénytörési hibák tökéletes korrigálását, valamint a szürkehályogmûtéteknek a korábbi eljárásoknál kímélõbb, kevesebb szövõdménnyel járó kivitelezését.

A gátló idegsejtek egyedülálló vizsgálati módszerét dolgozták ki az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA KOKI) fiatal kutatói - Kisfali Máté és Lõrincz Tibor - Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas akadémikus irányításával.

Tea- vagy borkedvelõk, de cserszömörcés szájvízzel öblögetõk vagy a hagyományos bõrcserzést gyakorlók is jó érzéssel gondolhatnak rá, hogy hazai kutatók is közremûködtek a tanninok titkának megfejtésében.

A daganatos sejteket felismerõ szikét fejleszt egy magyar kémikus Angliában, az eredmények biztatóak, de az eszközön még éveki kell dolgozni - mondta el az ötletgazda Takáts Zoltán.
« 1. oldal »