2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Kelet-Közép-Európában a GDP-növekedés várhatóan 2,2 százalékra gyorsul 2014-ben (a 2013-ra becsült 0,9 százalékról), ami az eurózóna bõvülési ütemének kétszerese. A gazdasági növekedés hajtóerõi kiegyensúlyozottabbá válnak: a válság óta elsõ ízben bõvülnek a beruházások - mondják az Erste elemzõi.

Az eddig kedvezményes öngondoskodási formákat Varga Mihály második csomagja megadóztatja. Ha adókedvezményeket akar, szerezzen valahonnan sok pénzt és mossa tisztára az államnál. Így legalább az adósság elleni harcból is kiveheti a részét.

Júniustól 8 százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét Romániában, és megkezdik az átlagon felüli nyugdíjakból jogtalanul visszatartott egészségbiztosítási járulékok visszafizetését – közölte vasárnapra virradó éjjel Florin Georgescu pénzügyminiszter-jelölt, miután a beiktatásra váró új román kormány küldöttsége befejezte kétnapos tárgyalássorozatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Bukarestben tartózkodó szakértõi csoportjával.

A kormány mindent megtesz a jövõ évre kõbe vésett hiánycél teljesítéséért, egyszerre három, a költségvetés egyenlegét javító "csomagot" épített be a 2012-es büdzsébe. Így összesen 1400 milliárd forintos kiigazításra készül jövõre - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb, angol nyelven megjelent tájékoztató anyagából, amely érdekes részleteket is közöl a kormány terveibõl. Egyrészt kiolvasható a - minden bizonnyal külföldi befektetõknek készített - jelentésbõl, hogy az elmúlt fél évben hogyan változtak a Széll Kálmán-terv irányszámai, és egy eddig nem hirdetett kiadáscsökkentõ csomagot is kibont a tárca anyaga. Az útpénztárt felváltó útdíj-rendszerrõl a kormány már ebben a hónapban tárgyalhat.

« 1. oldal »