2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Erõsen párás, meleg, fülledt idõnk lesz a hétvégén, és lehet, esõt is kaphatnak a nyakukba a campusolók – válaszolta kérdésünkre Pártai Lucia, meteorológus.

Hétfõre már nemcsak a hõség, hanem a várható heves zivatarok és a felhõszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnapra már az ország valamennyi megyéjére elsõ-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hõség miatt.

A várható felhõszakadás miatt tizennégy megyére és a fõvárosra keddre elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Öt megyében és Budapesten heves zivatarokra is készülni kell.

A világon valaha mért gabonatermések közül a második legnagyobb az idei.

Három megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hõség miatt. Hét megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A hétvégén is lehet egy-egy zápor, zivatar, megerõsödhet a szél is, de ezzel együtt ismét melegszik az idõ, akár 34 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Kora nyári idõnk volt2014-06-25 14:20:21

Az országhatár menti vidékeken a múlt héten legfeljebb nyomcsapadékra futotta.

A heves zivatarok miatt öt megyére másodfokú, hét megyére és a fõvárosra elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Tizenkét megyében és a fõvárosban a várható sok esõ miatt ugyancsak elsõfokú figyelmeztetés van érvényben.

Pénteken néhol még 30 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ, de a hétvégén fokozatosan enyhül a meleg, vasárnap néhol már csak maximum 22 fok lehet, többfelé záporok, zivatarok is elõfordulhatnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Pénteken még lehet egy-egy zápor, de jellemzõen napsütéses, meleg idõ várható a pünkösdi hosszú hétvégén. Akár 32 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A tavaszi középhõmérséklet több mint másfél fokkal meghaladta az átlagos értéket, ezzel az Országos Meteorológiai Szolgálat 1901-tõl rögzített adatbázisában a tíz legmelegebb tavasz közé került az idei – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje az MTI-vel. A csapadékos május ellenére volt, ahol a tavaszi csapadék a szokásosnak a felét sem érte el. A nyár elsõ hónapjában némileg melegebb és szárazabb idõre lehet számítani, mint egy átlagos júniusban.

Az elmúlt hónapban jóval több csapadék hullott, mint egy átlagos májusban. A sokévi átlaghoz képest több mint fél Celsius-fokkal hûvösebb és némileg szelesebb is volt az idei május – közölte Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje hétfõn az MTI megkeresésére.

Hõségnapok és kiterjedtebb fagyok egyaránt elõfordultak a térségben májusban. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Megélénkül, néhol megerõsödik a szél és többfelé várható esõ pénteken és szombaton, a tavasz utolsó napjain. Vasárnap már csak elszórtan lehet esõ, de nagy nyári meleg még nem várható, néhol 20 Celsius-fokig sem melegszik a levegõ – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

Május utolsó hetében többször várható zápor, zivatar, megerõsödik, viharossá fokozódik a szél, enyhül a meleg. A hét második felében, a tavasz utolsó napjaiban helyenként csak 16-23 Celsius-fokig emelkedik a hõmérséklet – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésében.

Három megyére másodfokú, az ország többi területére elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat hétfõre a várható felhõszakadások miatt.

A gyümölcsritkítás éve2014-05-24 17:56:13

Idén a legtöbb gyümölcsfajnál rekordtermés ígérkezik, ezért a jobb minõség érdekében több gyümölcsfajnál szükség van a ritkításra.

A héten nem várható viharos szél, sem sok esõ, csak helyenként lehet egy-egy zápor, zivatar. Ezzel együtt fokozatosan melegszik az idõ: a hétvégén néhol már 31 Celsius-fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú elõrejelzésébõl.

A viharos szél miatt péntekre öt megyére adtak ki elsõfokú figyelmeztetést. Több helyen várható viszont jelentõs mennyiségû csapadék, emiatt négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A mögöttünk hagyott rendkívül enyhe és száraz tél kedvezett a kórokozók áttelelésének, intenzíven támadnak növényeinken.

A héten sok esõ várható, többször megerõsödik, néhol viharossá fokozódik a szél. A hõmérséklet helyenként 20 Celsius-fokig emelkedhet, de lesznek területek, ahol csak 10 fokig melegszik a levegõ – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésében.

A többnapos zivataros idõszakban volt olyan terület, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméternyi esõ esett, máshova viszont egy cseppnyi sem jutott.

Szombatra a várható jelentõs mennyiségû esõ miatt négy megyére másodfokú, az ország többi területére a heves zivatar, felhõszakadás, illetve erõs szél miatt elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Május elsején többórás napsütés várható, de helyenként záporok, zivatarok is lehetnek. A hosszú hétvége második felében viszont – várhatóan szombaton – hidegfront érkezik, amely sok csapadékot, erõs szelet és lehûlést okoz. Vasárnap már csak 17 Celsius-fokig emelkedhet a hõmérséklet – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

« Előző « 3. oldal »  Következő »