2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Aggasztó a csapadékhiány2014-01-14 09:09:29

Évelõ növényeink biológiai órája a kényszernyugalmi fázis legelején jár. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

A hónap végén lezárul a Földet a gazdáknak program, amelynek keretében 250 ezer hektár állami termõföld bérletére pályázhattak gazdálkodók - mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földügyekért felelõs államtitkára pénteken az MTI-nek.

Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni december 16-tól forráskimerülésig, de legkésõbb 2014. január 31-ig.

Az elméleti vizsgát már régebben letették, a növénytermesztéssel kapcsolatos ismereteikrõl is sikerült számot adniuk. A napokban állattenyésztési tudnivalókból kellett

A kormány kiemelten kezeli a magyar termõföld védelmét, a földforgalom alapelveit rögzítõ új földtörvény egyértelmûsíti, hogy a magyar termõföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelõs államtitkára hétfõn Budapesten sajtótájékoztatón.

Jóváhagyta a parlament a sertésáfa-csökkentést, így január 1-jétõl öt százalékra csökken az élõ- és a félsertés forgalmi adója.

Az ágazat az utóbbi években mindössze 80 százalék körül használta ki a rendelkezésre álló, évi 2,1 milliárd kilogrammos tejkvótakeretet.

Az õszi hideg miatt több száz hektáron szenvedtek fagykárt mintegy 500-700 millió forint értékben, fõként az öntözött kultúrák, a zöldségek, a másodvetésû csemegekukorica, a fûszer- és a pritaminpaprika, valamint a paradicsom. Mivel az õszi fagyok után kárenyhítõ juttatás nem jár, az érdekképviseleti szövetség a tárca segítségét kéri a gazdák kártalanítása érdekében.

Létszámleépítés, vagyonfelélés, egy helyben topogás – az elmúlt öt év mérlege.

Bajba kerül, aki nem fizet2013-09-28 20:16:01

Mintegy 90 ezer õstermelõ bevallását várja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Illusztráció
Debrecen – A kérelmet csak elektronikus úton, ûrlapkitöltõ segítségével, ügyfélkapun keresztül lehet beadni.
Illusztráció
Hajdú-Bihar – A jövõ hét végére nagyjából befejezõdhet a kalászosok betakarítása a megyében.
Budapest, 2013. július 14., vasárnap (MTI) – A mezõgazdaság 3-4 százalékos GDP-részesedése miatt nem lehet a nemzetgazdaság húzóágazata, de mindenképpen stratégiai terület, és sikerágazattá is tehetõ – sõt részben már ma is az.

 

Mentesülhet az élõ állat és a mezõgazdasági termény szállítása az e-útdíj megfizetése alól.

Közepes, vagy annál jobb termést ígér nyárra a búza a jelenlegi fejlettségi állapota alapján – mondta a vidékfejlesztési miniszter vasárnap az országos búzaszentelési ünnepen, Tiszafüreden.

 

Traktorszlalom a vízfoltok között
Hajdú-Bihar – “Két hete csak a vizet szívatjuk le a földjeinkrõl, hogy egyáltalán a táblákra rá lehessen menni. Sajnos, áldatlan állapotok alakultak ki a környezõ csatornák mentén, a saját kotrógépünk például már egy hete vesztegel a sárba ragadva” – dohogott Polgár József komádi gazdálkodó, amikor arról kérdeztük, hogy a tavasz beköszöntével sikerült-e felpörgetni a munkálatokat a földeken.

 

A kiskertekben is küzdenek a belvízzel
Budapest – A belvízzel elöntött területek közel fele mezõgazdasági területet érint az országban.

Készül a sertésáfa2012-10-18 13:43:29

Készül a sertésáfa
Hajdúböszörmény - Egyetért a sertéshús kereskedelem kifehérítését célzó törekvésekkel Erdélyi Zoltán, a Hajdúböszörményi Mezõgazdasági Zrt. vezérigazgatója, azonban tart attól, hogy a fordított áfa bevezetése a kisebb cégeknek akár a véget is jelentheti.

Ezer hektárra száz embert2012-10-17 11:11:15

Ezer hektárra száz embert
Hajdú-Bihar – Az új földtörvény feltételül szabja, hogy aki a jövõben ezer hektáron vagy annál nagyobb területen gazdálkodik, annak legalább száz embert kell foglalkoztatnia.

Júliusban a növényi termékek ára az év eleje óta tartó csökkenés után 5,3 százalékkal emelkedett, míg az élõ állatok és állati termékek ára 9,3 százalékkal nõtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A zöldségek 23,2 százalékkal drágultak, a tavaszi fagykár hatása már jelentkezik a gyümölcsök árában is.

Déli-Bihari Mintaprogram
Berekböszörmény - Pár éven belül állami segítség nélkül is talpon maradhatnak.

Illusztráció
Hajdú-Bihar - A kukorica és a búza árrobbanását piaci eszközökkel képtelenek az állattartók kezelni.

Jászkisér kertbarát köre látogatott Földesre
Földes – A „Kertészkedj – mûvelõdj – barátkozz és védd a természetet” országos kertbarát köri jelmondat jegyében ismét kertbarát kört fogadott szombaton a Balásházy János Kertbarát kör.

Nem halogatható tovább az élõ állatok és állati termékek áfájának csökkentése a Magyar Állattenyésztõk Szövetsége (MÁSZ) szerint – írja a Magyar Hírlap hétfõi száma.


Debrecen - Az eszköz támogatásának feltétele, hogy a kérelmezõ tenyészetéhez legyen rendelve.

« Előző « 7. oldal »  Következő »