2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly a munkaügyi ellenõrök, mint egy évvel korábban és a bírság összege is alatta maradt a 2013. évinek – közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis csütörtökön az MTI-vel.

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk “feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz, a következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat, de például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is – figyelmeztet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz. A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat és például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is.

Az ellenõrzött munkáltatók 82,8 százalékánál, mintegy 14 ezer foglalkoztatónál talált munkavédelmi szabálytalanságot tavaly a munkavédelmi hatóság, amely az ellenõrzés alá vont munkavállalók mintegy 62,1 százalékát, 210 ezer embert érintette - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti fõosztályának tájékoztatásából.

Az Országgyûlés kedden több ponton módosított egyes jogállási törvényeket: a változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bûncselekmény miatt büntetõeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

A munkavállalók legkésõbb február 2-ig nyilatkozhatnak arról, kérik, hogy munkáltatójuk készítse el személyijövedelemadó-bevallásukat.

A korábbi munkáltató jogosan korlátozhatja a távozó munkavállaló jogait a munkaadó megbízásából kialakított, üzleti titkot és sokszor jelentõs vagyoni értéket képviselõ professzionális kapcsolati háló további használatában - mutat rá a KCG Partners Ügyvédi Társulás szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az adószabadság napja azt a szimbolikus dátumot jelöli, amikortól a fizetésünk egésze a miénk.

Jogellenesen végzett munkahelyi ellenõrzés miatt 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedõ bírságot szabhat ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a jogsértés súlyától függõen – hívja fel a figyelmet a Deloitte Legal.

A feketefoglalkoztatás felszámolása érdekében tett erõfeszítések egyik jelentõs lépése az alkalmi munkavállói kiskönyv április elsejei eltörlése.
« 1. oldal »