2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly a munkaügyi ellenõrök, mint egy évvel korábban és a bírság összege is alatta maradt a 2013. évinek – közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis csütörtökön az MTI-vel.

Félrevezetõnek és valótlannak minõsítette a több száz munkatársa elbocsátásáról szóló híreket a Tesco-Global Áruházak Zrt. csütörtökön az MTI érdeklõdésére.

Magyarország utolsó helyen áll az idõskorúak foglalkoztatásában, de gyenge is a kapacitás az aktivitás növeléséhez - derül ki egy uniós anyagból, amit az Active Ageing jegyében állítottak össze. Az anyagból más érdekes dolog is kiderül. Különös módon ugyanis valamiben egészen jól állunk: az idõskorúak medián átlagos jövedelme 100 százaléka a fiatalabbak átlagos jövedelmének, s ezzel elsõ helyen állunk az Európai Unióban az idõskorúak relatív jövedelmét tekintve, Luxemburggal osztozva a dobogón.


A válság kitörése elõtti közvetlen idõszak és a mostani között öt év telt el. Az elsõ negyedév foglalkoztatottsági adatai alapján eddig talán kevésbé boncolgatott érdekességekre bukkanhatunk. Ilyen például, hogy a válság elõttihez képest az alkalmazott munkavállalók száma már közel azonos, a foglalkoztatottak számában az elmaradás az önfoglalkoztatók között érhetõ tetten. Egy másik pedig, hogy egyre nagyobb teret hódít a részmunkaidõs foglalkoztatás, ami úgy tûnik, csak kényszerû munkahelymentõ.


Megszületett a megállapodás a minimálbérrõl, amely jövõre 98 ezer forintra emelkedik. Így évek óta elõször nõhet a minimálbéresek kézhez kapott bére.

Felforgatja egy család életét, ha az egyik szülõ mindennap 200 kilométert utazik a munkába? Mire elég egy nap annak, aki négy órát ingázik a munkahelye és otthona között? A kormány jelentõs támogatást adna azoknak, akik hajlandóak utazni legalább 100 kilométert csak azért, hogy legyen munkájuk. A rutinosak szerint ezt megszokni nem lehet, aki csak teheti, az költözzön.

Hivatalosan július elsõ napjától, vasárnaptól, a legtöbb dolgozónak hétfõtõl hoz változást a munka törvénykönyvének változása. A szabályok rugalmasabbá váltak, de ez azzal is jár, hogy a munkavállalóknak jobban kell figyelniük, mint eddig, ha nem akarnak hátrányba kerülni. Több pénz elvehet a munkaadó, ha tönkretesz a dolgozó egy gépet, nem lehet majd trükközni az orvosi igazolással, nem éri meg elhallgatni a terhességet, ugyanakkor kedvezõ változások jönnek a szabadságolásban. A változások miatt a leleményes cégvezetõk már jövõ hétfõn új szerzõdéssel várhatják a dolgozókat.

Hajdú-Bihar - A munkaügyi központ igény szerint segít a munkaadóknak a megfelelõ dolgozók kiválasztásában is.

« 1. oldal »