2018. március 23. Péntek, Emőke.
 

Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly a munkaügyi ellenőrök, mint egy évvel korábban és a bírság összege is alatta maradt a 2013. évinek – közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis csütörtökön az MTI-vel.

Félrevezetőnek és valótlannak minősítette a több száz munkatársa elbocsátásáról szóló híreket a Tesco-Global Áruházak Zrt. csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Magyarország utolsó helyen áll az időskorúak foglalkoztatásában, de gyenge is a kapacitás az aktivitás növeléséhez - derül ki egy uniós anyagból, amit az Active Ageing jegyében állítottak össze. Az anyagból más érdekes dolog is kiderül. Különös módon ugyanis valamiben egészen jól állunk: az időskorúak medián átlagos jövedelme 100 százaléka a fiatalabbak átlagos jövedelmének, s ezzel első helyen állunk az Európai Unióban az időskorúak relatív jövedelmét tekintve, Luxemburggal osztozva a dobogón.


A válság kitörése előtti közvetlen időszak és a mostani között öt év telt el. Az első negyedév foglalkoztatottsági adatai alapján eddig talán kevésbé boncolgatott érdekességekre bukkanhatunk. Ilyen például, hogy a válság előttihez képest az alkalmazott munkavállalók száma már közel azonos, a foglalkoztatottak számában az elmaradás az önfoglalkoztatók között érhető tetten. Egy másik pedig, hogy egyre nagyobb teret hódít a részmunkaidős foglalkoztatás, ami úgy tűnik, csak kényszerű munkahelymentő.


Megszületett a megállapodás a minimálbérről, amely jövőre 98 ezer forintra emelkedik. Így évek óta először nőhet a minimálbéresek kézhez kapott bére.

Felforgatja egy család életét, ha az egyik szülő mindennap 200 kilométert utazik a munkába? Mire elég egy nap annak, aki négy órát ingázik a munkahelye és otthona között? A kormány jelentős támogatást adna azoknak, akik hajlandóak utazni legalább 100 kilométert csak azért, hogy legyen munkájuk. A rutinosak szerint ezt megszokni nem lehet, aki csak teheti, az költözzön.

Hivatalosan július első napjától, vasárnaptól, a legtöbb dolgozónak hétfőtől hoz változást a munka törvénykönyvének változása. A szabályok rugalmasabbá váltak, de ez azzal is jár, hogy a munkavállalóknak jobban kell figyelniük, mint eddig, ha nem akarnak hátrányba kerülni. Több pénz elvehet a munkaadó, ha tönkretesz a dolgozó egy gépet, nem lehet majd trükközni az orvosi igazolással, nem éri meg elhallgatni a terhességet, ugyanakkor kedvező változások jönnek a szabadságolásban. A változások miatt a leleményes cégvezetők már jövő hétfőn új szerződéssel várhatják a dolgozókat.

Hajdú-Bihar - A munkaügyi központ igény szerint segít a munkaadóknak a megfelelő dolgozók kiválasztásában is.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!