2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Februárban 3,4 százalékkal nõttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban 4,1 százalékkal nõttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A munkaügyi hatóság tavaly több mint 18 ezer munkáltatót ellenõrzött, és ennek során a foglalkoztatók 73 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenõrzés alá vont foglalkoztatottak 71 százalékát, mintegy 101 ezer munkavállalót érintették - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Fõosztályának tájékoztatásából.

A minimálbér emelése leginkább az adóterheket növeli – mondják a munkáltatók és a munkavállalók.

Az új Ptk. egyik új szabálya szerint, ha egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda, amely szerint ebbõl az is következhet, hogy a tagok a munkaszerzõdés alapján járó munkabért sem vehetik fel.

2013. július 18. Bedobhatja a követ a Kúria nemrégiben közzétett döntése a munkabér-kifizetések mára kialakult pocsolyájába. Kimondták ugyanis, hogy a közalkalmazotti illetmények kifizetésével kapcsolatban felmerülõ banki többletköltségeket a munkáltatónak kell viselnie. Az ügy azonban jogászok szerint – ha nem is túl egyszerûen – szélesebb körre is kiterjeszthetõ.

 

Visszatérnének a korábbi szisztémára, amely alapján a távolléti díj összege nem függne az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét idõtartamától sem.

 

 

Megjelent a kormány honlapján az egyebek mellett a távolléti díj számításáról szóló törvénymódosítás tervezete. Eszerint szabadság esetén a munkabér nem változik majd attól függõen, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap.

Úgy módosítják a szabályokat, hogy mégse függjön az adott hónap napjainak számától a fix havibéres keresete, ha szabadságra megy.

Budapest, 2011. október 17., hétfõ (MTI) – A jövõ év elsõ napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követõen születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár elõtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzeti erõforrás miniszter terjesztett a parlament elé.

Munkabérek változása2009-01-14 16:06:48

A kötelezõ legkisebb munkabér (minimálbér) 2009. január 1-jétõl az alábbiak szerint változott.

« 1. oldal »