2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Hárommilliárd forintot szán a kormány arra, hogy ösztönözze a közmunkások átlépését a versenyszférába. 2016 februárjától, ha egy közmunkás piaci állást talál, akkor havonta felveheti azt a pénzt is, ami a közmunkás-jogviszonyból még járna neki.

Nyolcvanezer magyar munkanélküli talált állást egy negyedév alatt. Az inaktívak közül is sokan kezdtek ismét dolgozni. Az európai statisztikákban is kiemelkedõen teljesít a magyar munkaerõpiac. Elsõ ránézésre, mert ha megnézzük, hogyan alakult a közfoglalkoztatás, és mi lett volna enélkül, akkor rájöhetünk, hogy szinte itthon a legrosszabb a helyzet Európában.


Feleselés, követelõzés és hiszti – ilyen az engedetlen gyerek, akinek a szüleire hajlamosak vagyunk sajnálkozóan, esetleg elítélõen nézni. Egy 2015-ös nemzetközi kutatás szerint azonban ez a fajta gyermekkori viselkedés sikeres és gazdag felnõttkort vetít elõre.

Rekord alacsony szintre, 8 százalék alá csökkent a munkanélküliek száma, miközben továbbra is több mint 4 millióan dolgoznak a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint.

 

Egyre több nõ dolgozik a világ húsz legfejlettebb államának, a nõi vezetõk aránya azonban ötven százalék alatti.

Felforgatja egy család életét, ha az egyik szülõ mindennap 200 kilométert utazik a munkába? Mire elég egy nap annak, aki négy órát ingázik a munkahelye és otthona között? A kormány jelentõs támogatást adna azoknak, akik hajlandóak utazni legalább 100 kilométert csak azért, hogy legyen munkájuk. A rutinosak szerint ezt megszokni nem lehet, aki csak teheti, az költözzön.

Állami gondozott gyerekek társadalmi beilleszkedését segíti az a két éves program, ami január elején indult Berettyóújfaluban és Komádiban. A Kaláka elnevezésû kezdeményezés célja, hogy a fiatalok késõbb képesek legyenek stabil kötõdést kialakítani, harmonikus családi életet élni és megállják a helyüket a munkaerõpiacon is.

A gazdaság és a munkaerõpiac változásához igazodó képzések támogatására a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) eddig összesen 1418 projekt részesült mintegy 75 milliárd forint támogatásban, melybõl mintegy 24 milliárd forintot elõlegként, és további 42 milliárd forintot számla alapján már kifizettek az Európai Szociális Alapból.

« 1. oldal »