2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

15 termékcsoport, 106 publikáció és több mint 10 000 laboratóriumi vizsgálat – csak néhány érdekes adat a Szupermenta elsõ évébõl. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tovább erõsíti termékteszt programját: megújul a honlap és bevezetik a Szupermenta emblémát, melyet a jövõben a dobogós termékek használhatnak.

Kígyóuborkát kellett kivonni a forgalomból, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laborvizsgálatai nem engedélyezett növényvédõ szer hatóanyagot mutattak ki egy tolna megyei kiskereskedõ raktárában vett mintából. A forgalomba került kígyóuborka fogyasztása rövid idõn belül jelentkezõ emésztési panaszokat okozhat.

Vadon termõ gombák felhasználása elõtt érdemes kikérni egy szakértõ véleményét. Ha a gomba nem mérgezõ, akkor is ajánlott a húsz perces hõkezelési szabály. Tanácsok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.

Melyik a legjobb menza?2015-08-27 10:06:11

Szeptember 30-ig jelentkezhetnek a közétkeztetésben dolgozó szakácscsapatok az ötödik Országos Közétkeztetõi Szakácsversenyre. A nevezésnek már a konkrét ételsorokat, kalkulációkat és tálalási javaslatokat is tartalmaznia kell. Az idei év újdonsága, hogy régiós elõdöntõkön is bizonyítaniuk kell a csapatoknak, emellett szakmai mentorok segítségét is kérhetik.

Átcímkézés közben ért tetten egy vállalkozót az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság egy múlt heti ellenõrzés során. A Nagykálló környéki felvásárló telepen az ellenõrök érkezésekor mintegy 21 tonna román származású dinnyét csomagoltak át egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal zöldség-gyümölcs ellenõrei a tételt azonnali hatállyal zárolták és megtiltották a forgalomba hozatalát.

Magas szennatartalom miatt filteres gyógyteát vontak ki a kereskedelmi forgalomból tizenöt európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szombaton.

8000 liter tejet zároltak a tejágazati célellenõrzésen. Az akciót az országos fõállatorvos rendelte el a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkezõ bejelentések alapján.

Átmentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztjén az étkezési sók, csak kisebb jelölési hibákat találtak a szakemberek a termékek felénél – derül ki a hivatal csütörtöki közleményébõl.

Mintegy 16 millió forint bírságot szabott ki 148 esetben a több mint 3800 vizsgálat során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a húsvéti országos ellenõrzés-sorozatban – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma nem engedélyezett hatóanyagot talált a Greenpeace által kifogásolt étkezési paprikában, a vizsgálati eredmények alapján az érintett tételek forgalomba hozatalát megtiltotta, és megindította a hatósági eljárást.

Mindenben megfeleltek a minõségi elõírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált tíz, a hazai kereskedelemben leginkább elõforduló fajtájú és származási helyû narancsok - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Lecsaphat a halkommandó2015-01-30 12:29:12

A távlati cél az, hogy körülbelül ötvenfõs országos állami szolgálat jöjjön létre.

Akik nem ismernek ehetetlent2015-01-23 12:28:43

Az importált zöldségek és gyümölcsök komoly szûrõkön mennek át.

Az ellenõrök 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben a decemberi országos szezonális élelmiszer-ellenõrzéseken - közölte a vizsgálatot koordináló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A Magyarországon kapható száraz kutyatápokat csak kisebb, jelölési hibák jellemzik, az eledelek az állatok egészségét veszélyeztetõ anyagoktól mentesek és az olcsóbb árkategóriájú termékek között is vannak kiváló minõségûek - derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb terméktesztjén, amelyben 41, felnõtt kutyáknak szánt teljes értékû száraz kutyaeledelt ellenõriztek.

Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem elõrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket - tartalmazza a Magyar Közlöny szerdai számában az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földmûvelésügyi miniszteri rendelet.

A kritikus szint alá csökkent a kéknyelv betegség terjesztéséért felelõs törpeszúnyog fajok aktivitása, a fertõzést közvetítõ szúnyogok eltûntével a betegség terjedése megállt, ezért a korlátozó intézkedéseken enyhíteni lehet - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

Mától szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi elõírásai, mert az átmeneti idõszakot követõen hatályba lép a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki közleménye szerint 46-féle, hazai boltokban kapható fûszerpaprika õrleményt ellenõriztek és 11-nél találtak kifogásolnivalót. Kiemelték: a magyar fûszerpaprikák kimagaslóan teljesítettek a Nébih terméktesztjén.

December elsejétõl elérhetõ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új mobil alkalmazása, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az élelmiszerbiztonsági problémák felderítését, és azonnal jelezhetik az általuk felfedezett szabálytalanságokat a hatóságnak - közölte a Nébih az MTI-vel kedden.

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság egy svájci elõállítású bébiételben, a gabonapépet Magyarországon már kivonták a forgalomból, de 26 dobozzal eladtak belõle - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) változatlan piaci viszonyok és befizetési fegyelem mellett 22-24 milliárd forint felügyeleti díjból befolyt összeggel számol jövõre, aminek mintegy fele marad a Nébihnél.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)próbavásárlással egybekötött ellenõrzéseken összesen 600 kilogramm – mintegy 14 zsák – ismeretlen eredetû kocsányos tölgy vetõmagot foglalt le a biharnagybajomi és nyírbátori árusoknál – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Magas hidrogén-peroxid tartalom miatt Kid’s World Dessert elnevezésû csokoládé-vanília ízû pudingot vontak ki a kereskedelmi forgalomból kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

Kiemelten ellenõrzi a déligyümölcsök minõségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), elsõsorban a citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és az egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) vizsgálja – közölte a hatóság hétfõn az MTI-vel.

« 1. oldal »  Következő »