2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Közhelyek: az idegen nyelvet beszélõk jobb állásokat kaphatnak, jobban mûködik az agyuk, sõt, még a demencia ellen is védettebbek. Kiderült, hogy egy új nyelv megtanulásával egy teljesen új világnézetet is nyerhetünk.

A németeket követõ oroszok nem robbantották fel, „csak” lebontották, kupacba hordták.

Egy héttel a határidõ lejárta elõtt a választásra jogosultaknak alig 23 százaléka jelentkezett a német nemzetiségi önkormányzati választásra, a névjegyzékben mindössze 37 ezren szerepelnek. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es népszámlálásának adatai szerint ugyanakkor 161 ezer választókorú jelezte a német nemzetiséghez való tartozását.

Folytatódott a csökkenõ tendencia, tavaly 128 ezer alkalommal – mintegy tíz százalékkal kevesebbszer, mint az elõzõ évben – próbáltak meg akkreditált nyelvvizsgát szerezni hazánkban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 címû kiadványában. A legtöbb vizsgát angolból tették le, amelyet a német és az eszperantó követett, a vizsgák 62 százaléka volt sikeres.

A német írásbeli vizsgákkal folytatódik az érettségi a középiskolákban pénteken. A diákoknak közép- és emelt szinten is négyféle feladatsort kapnak, szótárat csak az íráskészséget mérõ feladatokhoz használhatnak.

A spanyol válogatott 1-0-ra legyõzte szerda este a német csapatot a labdarúgó-világbajnokságon, így õk játsszák vasárnap a döntõt Hollandia legjobbjai ellen.
« 1. oldal »