2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A növény Szerbián át terjedt el fokozatosan hazánkban.

A Magyar Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezete szervezésében az idén is nagy sikerrel rendezték meg a Térségi Növényorvosi Bált. Dánielfy Zsolt debreceni színmûvész színvonalas mûsorvezetésében igen gazdag kulturális mûsort élvezhetett a több mint 200 fõs vendégsereg.

A metszés és a mechanikai ápolási munkákat követõen az elsõ növényvédelmi kezelés a tél végi lemosó permetezés.

A diófa levelérõl, a zöld dióról, a dióbél jótékony hatásáról már számtalan helyen olvashatunk, de mi a helyzet a dióhéjról?

A légszennyezés kiszûrése révén a fák évrõl évre dollármilliárdokat takarítanak meg az egészségügy számára világszerte, nem is szólva a kedvezõ pszichés hatásokról.

A múlt héten adtunk hírt arról, mekkora vitát okozott Nagy-Britanniában, a növényvédõszerek koncentrációjának növekedése a kenyértermékekben. Az elmúlt évtizedben 28 százalékról 63 százalékra nõtt a maradványanyagok aránya. Ennek kapcsán kérdezték meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) arról, mi a helyzet a magyar kenyerekkel, találhatók-e bennük efféle kémiai maradványanyagok.

Ellenõrizzük a gyökerek állapotát, s a sötét színû gyökereket távolítsuk el.

Magyarországon csak néhány helyen fordul elõ a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp, de a gyomnövény gyors szaporodásra képes - válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A dió jótékony hatásairól sokan tudnak, a diófalevélrõl vélhetõen kevesebben. Nem túlzunk, ha azt állítjuk: utóbbi sok esetben hasznosabb a termésnél.

Elõfordul, hogy jóhiszemûen olyan növénnyel egészítjük ki étrendünket, ami inkább árt, mint használ, sõt akár mérgezést is kiválthat.

A gyógynövények végtelen sokaságából most egy olyan növényrõl olvashatunk, amely a régmúltban éppolyan elterjedt és népszerû lehetett, mint manapság.

A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII. században megemlítik, hogy egyes ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat.

Egyelõre sikerült blokkolnia Magyarországnak azt a kezdeményezést az uniós tagállamok képviselõibõl álló testületben, amely potenciálisan azzal a veszéllyel fenyeget, hogy uniós tiltólistára kerül az akácméz alapanyagát adó fehér akác.

Hol szedhetõ hóvirág?2014-02-15 11:51:02

Hogy a címbeli kérdésre kertelés nélkül feleljünk: sehol. Ugyanakkor az, hogy hóvirág, túl tág kifejezés ahhoz, hogy ennyivel elintézzük a felvetést.

Dél-Amerikában eddig csak a növénycsalád megkövült magjai kerültek elõ, a növényi fosszíliák többségét Európában találták meg.

Több száz kaktuszt tudhat magáénak Mándoki Attiláné Pocsajban, aki szenvedélyes gyûjtõ.

A természet kedvelõi Körösszegapáti határában, az utak mentén sokan gyönyörködnek a tömeges pipacsrengetegben - írja tudósítónk, Vmirjáncki József.

« 1. oldal »