2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Vasárnap térünk át a nyári idõszámításra, 29-én éjjel 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat, ezzel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást lehet spórolni – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. kedden az MTI-vel.

Az EU-ban egységesen alkalmazott nyári idõszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idõ minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével. Magyarországon egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást spórolunk meg így évente.

Óraátállítás vasárnap2014-03-26 18:54:57

Az idén március 30-án, vasárnap hajnalban 2 óráról 3-ra állítjuk óráinkat. Magyarországon – az Európai Unió gyakorlatához igazodva – március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári idõszámítás. A több évtizede bevezetett gyakorlattal hazánk egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente.

A Magyarországon jelenleg alkalmazott, az európai gyakorlathoz igazodó szabály 1996 óta érvényes.

Vasárnap hajnalban kezdõdik a nyári idõszámítás az órákat hajnali 2 órakor 3 órára, egy órával elõrébb kell majd akkor állítani.

A kutatók véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy van-e értelme az óraátállításnak, ám állítólag az emberek közérzete jobb lesz tõle.
« 1. oldal »