2018. június 19. Kedd, Gyárfás, Zóra.
 

Az általános iskola elején kevesen tanulnak még idegen nyelvet Magyarországon. Amikor meg már kötelező, akkor nem azt, amelyiket az egész kontinens. A régióban szinte az összes ország leelőzi a magyar nyelvoktatást.

Sokan gondolják, hogy az eszperantó utoljára a hetvenes években volt menő, pedig ma is vannak olyan magyar családok, ahol a gyerekek is ezen a nyelven beszélnek otthon. Az eszperantisták szerint nyelvük segítségével a világ minden táján otthon érezhetik magukat, az internet azonban a mesterséges nyelvre is óriási hatással van. Miközben beszélői egyre könnyebben tartják a kapcsolatot a világhálón, éppen a lényeg veszik el. Riport egy sokak által elfeledett nyelvről.

Ettől az évtől már egy brazíliai egyetemen is lehet magyarul tanulni.

Alig néhány hónap telt el azóta, hogy a magyar fejlesztésű Xeropan berobbant az applikációk piacára, és máris bezsebelte az Appra magyar! verseny 1. helyezését. Több mint 30.000 letöltő szavazott már bizalmat az alkalmazásnak, mely Android és iOS platformon is elérhető.

A Nyelvtudásért Egyesület szerint jó, ha korán kezdődik a nyelvtanulás, de fontos a folytathatóság is - ezt az egyesület közölte a Nemzeti alaptantervről szóló kormányrendelet tervezett módosítását értékelve.

Úgy tűnik az idegen nyelv elsajátítása évekkel eltolhatja az Alzheimer-kór, valamint a vaszkuláris és a frontotemporális demencia kialakulását - a nyelvtanulást pedig talán soha nem késő elkezdeni.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!