2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

A rezsicsökkentés és a rekord alacsony infláció miatt idén is növekedhet a nyugdíjak vásárlóértéke, ami a szakértõk szerint nagyobb biztonságot garantál az idõsebb korosztálynak.

Néhány hete számoltunk be arról, hogy visszamenõleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak. A kormányzati bejelentések arról szóltak, hogy az intézkedés 87 ezer embert érint saját és özvegyi jogon.

Összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, a kérdés csupán az, hogy mikor – állítják pénzügyi elemzõk. A magyarok többsége még mindig azt hiszi, hogy a fizetésébõl levont nyugdíjjárulékot kapja majd vissza.

Sokkoló tényekre hívta fel a babyboom-generáció gyermekeinek figyelmét szüleik nyugdíjba vonulása kapcsán a közelmúltban a MarketWatch. A rossz hírünk az, hogy Magyarországon is extra terhek várnak a Ratkó-korszakban születettek leszármazottaira.

2013. augusztus 12. A pénzügyi felügyelet nyugdíjpénzzel kapcsolatos aggodalmát nem osztja a Stabilitás Pénztárszövetség. Mint elnöke, Lehoczky László az Azénpénzem.hu kérdésére hangsúlyozta: az idei elsõ félévben már nem veszteséggel mûködtek a kasszák. Igaz, ehhez a nem fizetõ tagok megtakarításainak „megcsapolása” kellett.

A kormány szerdai ülésén meghozott döntése értelmében emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A kormány szerdai ülésén meghozott döntése értelmében emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Magyarország utolsó helyen áll az idõskorúak foglalkoztatásában, de gyenge is a kapacitás az aktivitás növeléséhez - derül ki egy uniós anyagból, amit az Active Ageing jegyében állítottak össze. Az anyagból más érdekes dolog is kiderül. Különös módon ugyanis valamiben egészen jól állunk: az idõskorúak medián átlagos jövedelme 100 százaléka a fiatalabbak átlagos jövedelmének, s ezzel elsõ helyen állunk az Európai Unióban az idõskorúak relatív jövedelmét tekintve, Luxemburggal osztozva a dobogón.


 

A szolgálati idõ megállapítását célzó eljárások kizárólag adminisztratív és államigazgatási ügyintézési gyakorlattal rendelkezõ személy tudja keresztülverekedni magát. Példaként egy konkrét eljárást idézünk, az ügy tanulságaival.

 

Budapest, 2013. július 1., hétfõ (MTI) – Az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervek tagjai – nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejûleg júliustól.
A nyugdíjtakarékosság csak ráfizetés lesz több száz millió európai polgárnak - idézi a Financial Times brit pénzügyi lap a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevõk európai érdekképviseleti szerve, az EuroFinuse (European Federation of Financial Services Users) véleményét.
Nõk tízezrei választják a 40 év szolgálati idõ után igénybe vehetõ nyugdíjat, miközben a korhatár alatti ellátottak száma nagyot csökkent tavaly. A topnyugdíj megközelíti a 800 ezer forintot, ami közel harmincszorosa annak az öregségi nyugdíjminimumnak, amit - vagy annál kevesebbet - hatezren kapnak.

Néhány hónappal ezelõtt biztossá vált, lesz egyéni nyugdíjszámla, viszont elsõ körben csak a 2012-õt követõ egyéni nyugdíjjárulék-befizetések lesznek feltüntetve. A kormány részben EU-s támogatásból 1,3 milliárd forintos forrást szán az egyéni számlás rendszer kialakítására.
A férfiak és nõk fizetéseiben tapasztalt különbség a jelek szerint a nyugdíjakba is átszivárog. A nemek közötti nyugdíjkülönbség ugyanis 39 százalékos átlagos többletet mutat Európában a férfiak javára - derül ki az Európai Bizottság múlt héten közzé tett tanulmányából. Az amerikai tapasztalatok szerint a keresetek közötti különbségek csökkenése mellett a nyugdíjak közötti szakadék változatlan maradt.

Az egykori nyugdíjpénztári tagok nem kaptak vissza minden pénzt, ami nekik járt volna, az ombudsman szerint ez alkotmányos alapjogot sért. Az NGM máshogy látja: szerintük méltányos volt a vagyonátadás, például az adókedvezményt sem kérték vissza. Az állam pont azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik plusz pénzt tettek volna félre a nyugdíjas éveikre. Utánajártunk mi lett a tagdíj-kiegészítések hozamával, úgy néz ki ezt a pénzt bukták azok a pénztártagok, akiknek járt volna.

2013. július 1-jétõl szüneteltetik a közszférában nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjának folyósítását mindaddig, amíg a munkaviszonyuk fennáll. Az ombudsman szerint a nyugdíjszabályok ilyen változtatása szemben áll a tulajdonhoz való joggal, a vagyoni értékû jogok védelmével, ezért a módosítás megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

A nyugdíjazáshoz viszonylag közel álló korosztály kétötöde, azaz több mint négyszázezren szeretnének tovább dolgozni a nyugdíjba vonulás után, ám a statisztika azt mutatja, hogy erre csak töredéküknek van reális esélye.

Az átlagjövedelem 70 százalékát kellene megkapnunk ahhoz nyugdíjasként, hogy tisztességesen megéljünk öreg korunkra. De erre kevés az esély. Hacsak nem lépünk mi magunk.

 

A korábbi ígéretek ellenére arra utal egy friss törvénymódosítás, hogy a volt nyugdíjpénztári tagok nem kapják meg az állami egyéni nyugdíjszámlán a korábbi befizetéseiket. Rogán Antal igyekezett kivágni a kormányt az ellentmondásból, de valójában csak annyit mondott, hogy minden csak a választások után derül ki. Az egyéni számla bár jól hangzik, igazából csak elfedi a nyugdíjrendszer gondjait.

Jócskán öregszik a magyar társadalom: az ország minden tizedik lakosa 70 éves vagy idõsebb - derül ki a 2011. évi népszámlálás végleges adataiból. Tíz év alatt csaknem 250 ezerrel nõtt a 60 évesek és az annál idõsebbek száma, miközben ugyanennyivel esett vissza a 15 évnél fiatalabbaké.

A nõk két éve az érvényes korhatárnál hamarabb is nyugdíjba mehetnek. Vajon ön megfelel a feltételeknek?

 

Módosítják a nyugellátásról szóló törvényt. Egy korábbi rendelkezés a felére csökkentette volna az özvegyi nyugellátás mértékét, de a kormány visszaállítaná az eredeti állapotot.

Megismerték a kormánypárti képviselõk az IMF követeléseit szerdán este Sárváron. Sajtóértesülések szerint a listán szerepel a válságadók, a bankszektorra kivetett adó megszüntetése, az szja-kulcs emelése, a családi adókedvezmény, illetve a családi pótlék megszüntetése, a nyugdíjak mérséklése és a bércsökkentés is.

Bizonyos változtatásokkal - a korhatár elõtti ellátások kivezetésével, a rokkantnyugdíj-számítás megváltoztatásával - 2025-ig fenntartható a jelenlegi szinten a nyugdíjrendszer, ezért a kormány nem tervezi emelni a nyugdíjkorhatárt - közölte Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erõforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Júniustól 8 százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét Romániában, és megkezdik az átlagon felüli nyugdíjakból jogtalanul visszatartott egészségbiztosítási járulékok visszafizetését – közölte vasárnapra virradó éjjel Florin Georgescu pénzügyminiszter-jelölt, miután a beiktatásra váró új román kormány küldöttsége befejezte kétnapos tárgyalássorozatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Bukarestben tartózkodó szakértõi csoportjával.

« Előző « 3. oldal »  Következő »