2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Igazi sikertörténet megyében a középiskolások közösségi szolgálata.

Az irodalomról szóló könyvek világába vezetett az idei középszintû magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi elsõ része, a 40 pontos, 60 perces szövegértési feladatsor Grendel Lajos mûvén keresztül – közölte a köznevelési államtitkárság hétfõn az MTI-vel. Az ezt követõ szövegalkotási feladatnál egy Seneca-idézet, Bodor Ádám Állatkert címû elbeszélése és Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versének összehasonlítása szerepelt.

Lehet bármilyen világtrend, az agrárium mindig is a gazdaság egyik fõ pillére lesz a Kárpát-medencében. Jelenleg az agrárszakképzés teljes átalakítása zajlik Magyarországon – hangsúlyozta köszöntõjében Román István, a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelõs helyettes államtitkára a Mezõgazdasági Gépszerelõ Szakma Kiválója Tanulója Verseny döntõjének díjátadó ünnepségén.

A magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdõdnek ma az idei érettségik.

A felsõoktatási intézmények jelentõs része nem szabályszerûen használta fel a közpénzeket és nem tartotta be a gazdálkodására vonatkozó elõírásokat az Állami Számvevõszék (ÁSZ) által ellenõrzött, 2009 és 2013 közötti idõszakban – mondta az ÁSZ elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A hosszú hétvége és a közelgõ május elseje miatt egyes középiskolákban már ma délután elballagnak a diákok. Az írásbeli érettségik hétfõn a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv vizsgákkal kezdõdnek.

Megint lesz iskolatej2015-04-30 18:24:27

Tej mellett joghurtot, kefirt és ömlesztett sajtot is kaphatnak az óvoda- és iskolatej program keretében a gyerekek, az errõl szóló földmûvelésügyi miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Négy tudományterületen is a legjobb kétszáz intézmény közé került a Debreceni Egyetem, a 2015-ös tudományterületi felsõoktatási rangsorban.

Programozók versengtek2015-04-28 16:21:52

Országos informatikai verseny döntõjét rendezték meg hétvégén a debreceni Alföld Szakképzõben.

A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának három diákja is dobogós helyezést ért el az idei tanév Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyén.

Semmilyen döntés nem született és nem is fog születni a gyakorló iskolák átvételérõl az egyetemek és az iskolák véleményének figyelembe vétele nélkül – jelentette ki az Emberi Erõforrások Minisztériuma felsõoktatásért felelõs államtitkára szombaton az M1 aktuális csatornán.

Nem adnák a gyakorlót2015-04-26 11:54:30

Az egyetem vezetése elkötelezett amellett, hogy elkerülje a fenntartóváltást.

A tervek szerint egy évvel tovább fizetné az állam a doktoranduszképzést, és a hallgatók több ösztöndíjat is kapnának – mondta Palkovics László, az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatási államtitkára az M1 aktuális csatornának szerda este.

Módosult az oktatási intézmények mûködésérõl szóló miniszteri rendelet, a Magyar Közlöny keddi számában megjelent változtatások alapján a jegyzõ bejelentésre vagy hivatalból elrendeli az óvodai nevelésben való részvételt, ha a szülõ nem tesz eleget ilyen irányú kötelességének. Rögzítették a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok indításának feltételeit és a pedagógusok szakmai ellenõrzésének szabályait is.

Elkészült az új felsõoktatási szakjegyzék tervezete. Az elõterjesztés szerint ismét osztatlan formában képezhetik majd a pszichológusokat és az elméleti közgazdászokat, és létrejön az ötéves agrármérnöki képzés. Alapképzésben és mesterképzésben sem szûnne meg a kommunikáció és médiatudomány szak, ugyanakkor a felsõoktatási szakképzésben és a szabad bölcsészet külön szakirányaként megszûnne ez a szak.

Megkezdõdött a 2015/16-os tanévre a tankönyvrendelés: változás, hogy több idõ áll rendelkezésre erre és a kiadványok további húsz százalékkal lesznek olcsóbbak - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára Budapesten.

Akár már szeptembertõl, de legkésõbb jövõ év januárjától megkezdhetik mûködésüket a felsõoktatási intézmények új típusú tanácsadó testületei, a konzisztóriumok, amelyek több területen egyetértési joggal bírnak majd – mondta el Palkovics László felsõoktatási államtitkár az MTI kérdésére.

A munkaerõpiac igényeit a korábbiaknál inkább kiszolgáló szakképzés megvalósítása érdekében a szektor átalakításához szükséges törvényjavaslatokról, a többi között a szakképzési, a szakképzési hozzájárulásról szóló, a felnõttképzési és a köznevelési törvény módosításáról döntött a kormány – jelentette be Czomba Sándor csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az égig érõ fa alatt2015-04-09 08:34:53

Kilenc település 10 általános iskolájának ékes szavú tanulóit látta vendégül Konyár a múlt héten kedden az immár 12. alkalommal megrendezett „Égigérõ fa” Járási Mesemondó versenyen.

A Dózsa György Általános Iskolában rendezték meg a „Forró nyomon Geronimo Stiltonnal” elnevezésû, Hajdú-Bihar megyei komplex tanulmányi versenyt.

Szeptemberben egy olyan fejlesztési program indul, amely egy ingyenesen elérhetõ portál révén segíti a tanítást és a tanulást – errõl az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelésért felelõs államtitkára beszélt csütörtökön Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Szeptembertõl a pedagógus életpálya részeként újabb 3,5 százalékos béremelés várható – mondta Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyûlés kulturális bizottsága elõtt szerdán, Budapesten. Jelezte: az emelés 2016-ban és 2017-ben is folytatódik majd.

Március 31-ig jelentkezhetnek az iskolák a Kultúrkaland programjaira, amelynek keretében a gyerekek múzeum-, könyvtár-, vagy levéltár-pedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt.

Szakmai intézmények, tanárok, diákok és pénzügyi szakemberek részvételével, elõadásokkal és diákok flashmobjával kezdõdött el a "Pénz7" programsorozat, amelynek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása.

A kormány több ponton módosította az érettségi vizsga szabályait tartalmazó kormányrendeletet. Az egyik változás értelmében a következõ tanévtõl írásbeli érettségire érkezõ diákoknak fél órával a vizsga elõtt meg kell jelenniük a teremben.

« Előző « 2. oldal »  Következő »