2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Új bölcsõde, új óvoda és új iskola várja a gyerekeket az idei tanévben – mondta Bakó István polgármester.

Abban, hogy az utóbbi években csökkent az iskolába, illetve onnan hazafelé tartó gyerekeket ért közlekedési balesetek száma, nagy szerepe van a 2008-ban indult iskola-rendõri programnak, mely a most kezdõdõ új tanévben is folytatódik – jelentette ki hétfõn reggel a Mátyás király utcai iskola bejáratánál a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetõje.

2014. szeptember 1-én tartotta tanévnyitó ünnepségét a helyi általános iskola.

A 2014/2015-ös tanévben mintegy 1 millió 267 ezer diák veszi hátára az iskolatáskát. A tanévkezdés az idén is jelentõs anyagi terhet jelent a családok számára, a munkáltatók azonban adhatnak iskolakezdési támogatást. A nemzeti tanévnyitót a fõváros XI. kerületében tartják vasárnap.

A minisztérium minden intézkedést megtett annak érdekében, hogy augusztus 31-ig minden iskolába megérkezzenek a tankönyvek – jelentette ki a köznevelésért felelõs államtitkár szombaton újságíróknak Budapesten.

Az õsszel induló 2014/2015-ös tanévben összesen 103 állami és öt nem állami fenntartású intézmény kapta meg a jogosultságot a köznevelésben a felzárkózást segítõ, úgynevezett híd programok elindítására; az állami iskolák közül 95 tartozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítása alá, nyolc intézmény a Földmûvelésügyi Minisztérium szakiskolája – tájékoztatta a Klik kedden az MTI-t.

Több ezer diákot ért el az olvasást népszerûsítõ program, a kisiskolásokat meséléssel, a nagyobbakat egyebek között vetélkedõkkel ösztönözték az olvasásra – számolt be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) az MTI-hez hétfõn eljuttatott közleményében.

A 2014/15-ös tanévtõl 1501 iskolában kezdenek el tanítani a kísérleti tankönyvekbõl, a kiadványok az interneten már elérhetõk – közölte az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI) kedden az MTI-vel.

Önállóvá válik a Testnevelési Egyetem szeptembertõl, állami fenntartásba kerül a Petõ Intézet és bevezetik a kancellári rendszert a felsõoktatási intézményekben - a többi közt ezt tartalmazza az oktatási törvények módosítása, amelyet pénteken fogadott el az Országgyûlés.

Tanévzáró ünnepségre gyûltek gyermekek, pedagógusok, szülõk Körösszegapátiban.

A fizetesek.hu bérfelmérés-eredményei szerint Magyarországon az oktatás és a tudományos kutatás területén a havi bruttó átlagfizetés 178 600 forint, ami ötszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A Nemzeti Pedagógus Kar a pedagógusokról szól, a pedagógusoknak és a pedagógusokért - mondta az emberi erõforrások minisztere a kar alakuló ülése után Budapesten. A kar elnökévé a gyõri Révai Miklós Gimnázium igazgatóját, Horváth Pétert választották, helyettese Szeleczki János Heves megyei intézményvezetõ lett.

A nyári szünidõben  megnõ az igény a diákmunka iránt, a munkalehetõségek köre is számos szezonális tevékenységgel bõvül, a diákok azonban legszívesebben  strandokon, nyári fesztiválokon dolgoznak, vagy irodai és hostess munkát vállalnak, ugyanakkor mezõgazdasági munkára nehezebben találnak jelentkezõket a munkáltatók – derül ki az MTI összeállításából.

Zsáka - A település Kölcsey Ferenc Általános Iskolája 28. alkalommal rendezte meg a komplex tudáspróbát tanulmányi verseny formájában 2. és 3. osztályos tanulók részvételével magyar, környezetismeret és matematika tantárgyakból.

Biharkeresztes – Iskola, pedagógusok, majd a családok kapcsolatépítése következhet.

Rendben lezajlottak az angol írásbeli érettségik csütörtökön országszerte, az Oktatási Hivatalhoz a vizsgákkal kapcsolatban észrevétel, bejelentés nem érkezett – közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel. A tavaszi vizsgák elsõ hete pénteken a német írásbelikkel zárul.

Változatos, jól megoldható feladatsor volt az idei középszintû történelem érettségin, nagy szerepet kapott a forráselemzés. Gondot csak az okozhatott, ha az iskolákban az utolsó évben nem jutott idõ a rendszerváltás és az azóta eltelt idõszak tanítására – mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szerdán az MTI-nek.

A jogosult pedagógusok több mint háromnegyede véglegesítette portfólióját az április 30-i feltöltési határidõig – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága pénteken az MTI-vel.

Hétfõn a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdõdik a 2013/2014-es tanév tavaszi érettségi idõszaka.

Elérhetõk az ügyintézési funkciók a felsõoktatási e-felvételiben, amelyet minden jelentkezõ használhat adatbetekintésre, dokumentumpótlásra, adat- és sorrendmódosításra – azok is, akik hagyományos jelentkezési lapon nyújtották be jelentkezésüket – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. kedden az MTI-vel. A módosítások határideje idén július 10-e.

Az iskolák 45 százaléka már leadta a szeptember 1-jén kezdõdõ tanévre igényelt tankönyvek rendelését, az igényeket április 30-ig juttathatják el az intézmények – közölte a köznevelési államtitkárság pénteken az MTI-vel. Kiemelték: a családok évi 4 milliárd forintot spórolnak a most kezdõdõ nemzeti tankönyvprogram eredményeként.

Elõadással és érdekes kísérletekkel igyekeztek bemutatni a természettudomány szépségeit a hajdúnánási Kõrösi Csoma Sándor Gimnázium diákjainak szerdán.

A kormany.hu oldalon közzétett tervezet szerint a miniszter minden év február utolsó napjáig közzéteszi a következõ naptári évre vonatkozóan a minõsítõ vizsgák és a minõsítési eljárások keretszámait, azok szervezésének központi szabályait és a minõsítési tervbe történõ felvétel különös feltételeit.

A köznevelési államtitkár szerint az elmúlt három és fél évben a legfontosabb szabályokat sikerült megalkotni az oktatás területén.

Korszerû kémiai laboratórium kialakítására 328,9 millió forint európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében Berettyóújfalu. Az önkormányzat közleménye szerint az Arany János Gimnáziumban épül meg a laboratórium, ahol 2200 helyi diák kísérletezhet majd.

« Előző « 4. oldal »  Következő »