2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Pénteken még többfelé hőség lesz, a szombaton érkező hidegfront nyomán viszont mintegy 10 fokos lehűlésre, záporokra, zivatarokra kell számítani. Az államalapítás ünnepén is borús, sokfelé szeles, esős lesz az időjárás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből.

Vasárnap, május 10-én van a mentõk napja, 1887-ben Kresz Géza orvos kezdeményezésére ezen a napon alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentõegyesület – hangzott el az M1 aktuális csatorna déli Híradójában. Az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) 67 éve, május 10-én kezdte meg mûködését.

Kedden hét és fél év börtönbüntetésre ítélt a Hajdúböszörményi Járásbíróság egy férfit, aki tavaly kórházba szállítása közben mentõápolóra támadt. Ennek kapcsán érdeklõdtünk a mentõket érõ incidensekrõl.

Több településen 20 centiméter körüli, vagy még annál is vastagabb a hóréteg az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli adatai szerint.

Egymillió betegnek nyújtott segítséget a mentõszolgálat tavalyi évben - ismertette Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója a szervezet szilveszteri sajtótájékoztatóján.

Az ónos esõ veszélye miatt péntekre nyolc megyére és Budapestre figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A következõ napokban lassú javulás várható a levegõ minõségében – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap honlapján.

A hétvégén is folytatódik a ködös, párás idõ. A leghidegebb órákban többfelé fagypont alá hûl a levegõ, s néhol nappal is csak 5 Celsius-fokig emelkedik a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A negyedik, uniós támogatással épült állomást hétfõn adták át Szentes-Lapistón.

Az idei nyár csapadékos és meleg is volt egyben: egy augusztus havi csapadékmennyiséggel több hullott, mint a sokévi átlag, s mindeközben az átlagosnál fél fokkal melegebb volt az idei nyár, de országos átlagban egy “forró” napot sem regisztráltak. Az abszolút napi maximumhõmérséklet 36,5 Celsius-fok volt – közölte Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtökre a várható heves zivatarok, felhõszakadás, viharos szél, illetve a sok esõ miatt. Három megyében tartós hõségre is figyelmeztetnek.

A hõség miatt négy megyére és a fõvárosra elsõfokú, három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára. Emellett több területen heves zivatarra, felhõszakadásra kell készülni. Késõ este hidegfront érkezik.

A nagy hõség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megyére és Budapestre adott ki másodfokú figyelmeztetést péntekre. Ezzel együtt viszont több megyében felhõszakadásra is figyelmeztetnek.

A várható felhõszakadás miatt tizennégy megyére és a fõvárosra keddre elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Öt megyében és Budapesten heves zivatarokra is készülni kell.

A hét elsõ napjaiban folytatódik a kánikula, akár 34 Celsius-fok is lehet, helyenként viszont záporok, zivatarok, többször erõs széllökések enyhíthetik a meleget. A hét végére némileg mérséklõdik a nappali felmelegedés – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap.

A hétvégén már több napsütésre lehet számítani, és melegszik is a levegõ. Vasárnap akár 31 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A héten többfelé lehet kisebb esõ, zápor. A kánikula nem tér vissza: a nappali maximumok várhatóan egész héten 30 Celsius-fok alatt maradnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Pénteken néhol még 30 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ, de a hétvégén fokozatosan enyhül a meleg, vasárnap néhol már csak maximum 22 fok lehet, többfelé záporok, zivatarok is elõfordulhatnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Kiterjesztette a hõség miatti figyelmeztetést három dunántúli megyére is a meteorológiai szolgálat kedd reggel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Három megyére másodfokú, az ország többi területére elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat hétfõre a várható felhõszakadások miatt.

Három északkeleti megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra a várható felhõszakadások miatt.

A héten nem várható viharos szél, sem sok esõ, csak helyenként lehet egy-egy zápor, zivatar. Ezzel együtt fokozatosan melegszik az idõ: a hétvégén néhol már 31 Celsius-fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú elõrejelzésébõl.

A héten sok esõ várható, többször megerõsödik, néhol viharossá fokozódik a szél. A hõmérséklet helyenként 20 Celsius-fokig emelkedhet, de lesznek területek, ahol csak 10 fokig melegszik a levegõ – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésében.

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz az idõjárás, de fokozatosan melegszik a levegõ, több helyen 20 Celsius-fok fölé emelkedik a hõmérséklet – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

« 1. oldal »  Következő »