2018. május 24. Csütörtök, Eszter.
 

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszűnik. Ezzel eltűnik Magyarország egyetlen előnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezőgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezőgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlődési potenciál.

Nem ezt várták az OTP-től2015-11-15 11:48:40

Bár a várakozásoknál erősebb harmadik negyedéves egyszeri tételektől tisztított adózott eredményt közölt az OTP péntek reggel, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt és a negyedik negyedévben újabb ukrán leírás várható.

Közzétették a külföldiek tavalyi magyarországi ingatlanszerzésének engedélyezéséről szóló statisztikai adatokat a kormány honlapján. Ennek alapján 2014-ben több mint 1800 – döntő többségében budapesti – ingatlan került külföldi tulajdonba, a legtöbb vásárló orosz volt.

Egyetértés született Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyben. A magyar kormányfő közös sajtótájékoztatójukon bejelentette: sikerült megállapodni, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a következő években felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizethessen.

Az oroszok eldöntötték, hogy náluk melyik lesz előbb; a keltetőtojás vagy a tyúk.

A hazai baromfitartók és a víziszárnyas-előállítók továbbra is kimaradnak a jóból.

Oroszország saját űrállomás létrehozását fontolgatja - erősítette meg a moszkvai sajtóban felröppent híreket hétfőn az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz igazgatója.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - MKIK - magyar-orosz tagozata azt javasolja a magyar kormánynak, hogy offenzív magatartással az Oroszországba történő export szinten tartására törekedjen - fogalmazott a tagozat tiszteletbeli elnöke szerdán, a Debrecenben megtartott konzultáción.

Az EU-ukrán-orosz háromoldalú gázártárgyalások csütörtök este folytatódnak Brüsszelben, miután a szerda délután megkezdett és csütörtök hajnalig folytatott egyeztetéseken sem született végleges megállapodás a felek között arról, miként tud Ukrajna írásos garanciát vállalni a fizetésre.

A zöldség-gyümölcs támogatási keret tényleges felosztásárról jelenleg nincs hivatalos információ, a kifizetési adatok legkorábban november első felében várhatók - olvasható Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a szocialista Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszában.

Aláírták a téli időszakra vonatkozó gázmegállapodást péntekre virradóra Brüsszelben Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői.

A Vlagyimir Szergejev kinevezéséről szóló rendeletet az orosz elnök szerdán írta alá.

Tovább bővítené a kormány az exportot Oroszországba. Az olyan termékek kivitelét növelnék, amelyre nem vonatkozik az ukrán válság miatt bevezetett embargó – erről tárgyalt a földművelésügyi miniszter Moszkvában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatot dolgoz ki a kormány számára az exportlehetőségek megtartása érdekében. A fuvarozók és a kereskedők azonban a szállítás drágulásától, és az orosz piacok elvesztésétől tartanak.

Finnországot viselné meg a legjobban, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást Európa felé – írja az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

Egy orosz politikus a CNN adásában ismét azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek újból cáfolta a vádakat.

Oroszország és Ukrajna kész újraindítani a gáztárgyalásokat szeptember 6-án - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn.

Magyarországnak is jár az a támogatás, amelyet az Európai Bizottság csütörtöki döntése értelmében az Európai Unió nyújt egyes tejtermékek raktározásához az orosz embargó hatásainak enyhítése érdekében – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére.

Egyelőre közepesen fáj2014-08-27 09:36:43

A teljes magyar gazdaságot nem dönti romba az orosz importstop, de cégeket „kiüthet”.

A kormány célja, hogy minimalizálja a magyar gazdák veszteségeit az orosz embargó miatt - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a III. Hajdúsági Expo megnyitása előtt, Hajdúböszörményben tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az oroszok bekeményítettek2014-08-11 13:01:24

Oroszország egy évre kitiltotta az uniós húst, gyümölcsöt, tejet.

Orosz turisták Magyarországra csábítása érdekében egy új turisztikai kiadvány, az Airport Magazin létrehozására együttműködési megállapodást írtak alá a sármelléki Hévíz-Balaton Airport és a Debrecen Airport vezetői kedden a debreceni repülőtéren.

A Gazprom a hatályos szerződés értelmében átállt az Ukrajna által igényelt földgáz előre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftohaz így mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai cég hétfőn.

Jurij Prodan azt mondta, hogy Oroszország a nullára csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, miközben az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter.

Mások miatt bűnhődünk2014-04-03 20:53:44

A megyénkbeli sertéstartók remélik, hogy az oroszok feloldják az importstopot.

Az indítványt a képviselők 85 százaléka támogatta. A nyilatkozat szerint a Krími Köztársaság azzal a javaslattal fordult az Oroszországi Föderációhoz, hogy a területet új jogalanyként, köztársasági státussal vegyék fel a föderációba.

« 1. oldal »  Következő »
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!