2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az Országgyûlés következõ kéthetes ülésén teheti le a miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. A képviselõk emellett részben a migránshelyzettel összefüggésben nagyobb átcsoportosításokat hajthatnak végre az idei költségvetésben, valamint vitanapot tarthatnak a termõföldek privatizációjáról.

Benyújtotta a nemzeti felsõoktatási törvény módosítását csütörtökön az emberi erõforrások minisztere az Országgyûlésnek.

Benyújtotta a kormány a jövõ évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyûlésnek.

Mintegy 20 ezer háztartás cserélheti le a mosógépet az Otthon melege energiahatékonysági program következõ elemében – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelõs államtitkára hétfõn az Országgyûlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

A jövõ évi költségvetés tervezetében 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók béremelésére – jelentette be az emberi erõforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Az Országgyûlés hétfõtõl szerdáig ülésezik a jövõ héten. A képviselõk kedden a világörökségi területekre is kiterjeszthetik az üzletek kötelezõ vasárnapi zárva tartását, ugyanakkor a többi napon lehetõvé tehetik, hogy a jelenlegi reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. A parlament emellett tárgyalni kezdheti a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorítását.

Gyógyszerek engedélyezés elõtti rendelését, fiókgyógyszertárak létesítését, a szakgyógyszerészi vizsgát, valamint a gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez nyújtott támogatást is tartalmazza egyebek mellett az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló, a kormány honlapján olvasható tervezet.

Elhalasztotta a parlament kedden az állami földvagyon kezelésével összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló kormányzati elõterjesztés zárószavazását.

Új katonai életpálya bevezetésérõl és ahhoz kapcsolódó illetményfejlesztésrõl döntött kedden a parlament.

Elfogadta a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljérõl szóló törvényt kedden az Országgyûlés.

Elfogadta az Országgyûlés kedden a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelõ alap létrehozásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást.

Megszûnik a jövõben a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászat a természetes vizeken: 2016-ra és az azt követõ évekre már nem adható ki kereskedelmi célú halászati engedély – döntött az Országgyûlés kedden.

A lehetõ legrövidebb idõn belül, július végéig pénzükhöz juthatnak a Quaestor-botrányban kárt szenvedett emberek, amennyiben a parlament elfogadja a Fidesz javaslatát – mondta Tuzson Bence a kárrendezését biztosító követeléskezelõ alap létrehozásáról szóló törvény összevont vitájában hétfõn a parlamentben.

A kistelepülési polgármestereknek fizetésének emelésére tett javaslatot a fideszes Boldog István hétfõn az Országgyûlésnek.

Szeptembertõl a pedagógus életpálya részeként újabb 3,5 százalékos béremelés várható – mondta Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyûlés kulturális bizottsága elõtt szerdán, Budapesten. Jelezte: az emelés 2016-ban és 2017-ben is folytatódik majd.

A világörökségi területekre is kiterjeszti a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben a kormány az Országgyûlés elé kedden beterjesztett törvényjavaslatban.

Jövõ októberben lesz a "kis népszámlálás", az október 1-jei állapotra vonatkozóan. Errõl kedden fogadott el törvényt a parlament - tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményben az MTI-vel.

Elkészült az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérõl szóló törvény módosítási javaslata, e szerint egyebek között fellebbezni lehet majd a bio-élelmiszerek kifogásolt minõsítése ellen, az élelmiszerlánc felügyeleti szerv az üzemi konyhákat is vizsgálja, és a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatók az emberi egészség veszélyeztetésének megszüntetése miatt hozott hatósági intézkedések.

Egyszerûbb lesz halastavat létesíteni, a rekultiváció utáni földminõsítés ingyenes lesz, a telepítési engedély hatálya pedig két évrõl három évre emelkedik - egyebek mellett ezeket az új szabályokat tartalmazza a földtörvény módosítása, amelyet Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter hétfõn terjesztett a parlament elé.

"Kis népszámlálást", mikrocenzust javasol tartani 2016 októberében - a 2011-es elõzõ és a 2021-ben esedékes következõ népszámlálás félidejében - a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól.

Megkönnyíti a bankokkal való elszámolást és a nem természetes személy betétesek esetében lehetõvé teszi a negatív kamat kikötését az a parlament által pénteken elfogadott törvény, amely a fogyasztói kölcsönszerzõdésekkel összefüggõ jogszabályokat módosítja.

Február 1-je helyett március 11-étõl kell elsõ alkalommal kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak - döntött a parlament pénteken azzal, hogy elfogadta az adózás rendjérõl szóló törvénynek az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerrel (ekáer) összefüggõ módosítását.

Tárgysorozatba vette az Országgyûlés kulturális bizottsága kedden a megyei könyvtárak és a megyei hatókörû városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvényjavaslatot.

Változhatnak a jogállásra vonatkozó szabályok a közszférában a parlament honlapjára hétfõn kikerült törvényjavaslat szerint; a közszférába vetett bizalom erõsítését célozzák a javaslat azon elemei, melyek szerint a közigazgatási szervnek nyomban tudomást kell szereznie arról, ha alkalmazottja ellen büntetõeljárás indult.

Valamennyi országgyûlési képviselõ és a 13 nemzetiségi szószóló is leadta a január 31-i határidõre a saját és a vele közös háztartásban élõ házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát - közölte Vejkey Imre, az Országgyûlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke szombat délután az MTI-vel.

« 1. oldal »  Következő »