2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Vasárnap, május 10-én van a mentõk napja, 1887-ben Kresz Géza orvos kezdeményezésére ezen a napon alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentõegyesület – hangzott el az M1 aktuális csatorna déli Híradójában. Az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) 67 éve, május 10-én kezdte meg mûködését.

Kedden hét és fél év börtönbüntetésre ítélt a Hajdúböszörményi Járásbíróság egy férfit, aki tavaly kórházba szállítása közben mentõápolóra támadt. Ennek kapcsán érdeklõdtünk a mentõket érõ incidensekrõl.

Az országos influenzajárvánnyal összefüggésben az országos tisztifõorvos körlevelet küldött a kórházak vezetõinek, illetve az Országos Mentõszolgálatnak, ebben folyamatos jelentést kér az üres intenzívágyak és a szabad lélegeztetõ gépek számáról.

Az elmúlt négy évben mintegy 20 milliárd forint állami és uniós forrást fordíthatott az Országos Mentõszolgálat a mentõautópark megújítására, új mentõautók és esetkocsik vásárlására - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelõs államtitkársága hétfõn az MTI-vel.

A Nádudvaron történt gázcsõátvágáson kívül, ami miatt ideiglenesen 60 embernek kellett otthonát elhagyni, csak Pocsajra kellett riasztani a berettyóújfalui és a létavértesi tûzoltókat – tudtuk meg Madai Petrától a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivõjétõl.

A kormány 2012 szeptemberében indította el uniós finanszírozással azt a programot, amelynek célja a magyarországi mentés fejlesztése. Hétfõn tíz új mentõautót kapott az Országos Mentõszolgálat.

« 1. oldal »