2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Az ájurvéda nem versenyez a modern orvostudománnyal, egymással együttmûködve gyógyíthatatlan betegségek terápiáját keresi.

Tizenöt-húsz év múlva akár a daganatok terápiájában használt gyógyszerek is készülhetnek a Debreceni Egyetem onkológiai kutatásaira alapozva.

A szervezet védekezõ sejthálózatainak megismerésén keresztül az immunrendszert érintõ betegségben szenvedõk hatékonyabb diagnosztizálását és gyógyítását teszi lehetõvé a Debreceni Egyetem VÉD-ELEM kutatóhálózata által életre hívott „Az emberi szervezet védelmét biztosító sejthálózatok rendszerszemléletû vizsgálata” címû alapkutatási projekt, amely 2012. október 1-én indult.

Az országban egyedülálló mûtétet hajtottak végre nyáron a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján, de a hírt csak azután közölték, hogy a beavatkozásnak köszönhetõen egészségesen megszületett az ikerpár.

Az immunrendszer úgy mûködik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erõsebb – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetõje.

A bionika lehet Magyarország egyik sikerágazata a közeljövõben, ezt elõmozdítandó hamarosan Bionikai Innovációs Központ épül Budapesten.

Pszichoterápiával nemcsak a poszttraumás stressz zavar tünetei csökkenthetõk, hanem az általa okozott biológiai változások is visszafordíthatók - derült ki magyar kutatók új tanulmányából, amely a Biological Psychiatry címû szaklapban jelent meg.

A Leuveni Egyetem közleménye szerint új, eddig ismeretlen ínszalagot fedezhettek fel az emberi térd oldalán belga sebészek.

Tengeri féregbõl származó fehérjét tartalmaz az a mesterséges vér, amelyet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem vegyészeti szakán állítottak elõ. Súlyos vérveszteséggel járó balesetek kezelésére szánják, egyelõre az állatkísérleteknél tartanak.

Tizenhetedik születésnapját ünnepelt a Hajdúszoboszlói Életerõ Egyesület a hét végén.

Ma jelentik be egy római konferencián azokat az eredményeket, amelyek szerint egy egyszerû vérteszttel meghatározható a nõk menopauzájának várható kezdeti idõpontja. A teszt a családtervezésben segíthetné a nõket, hiszen ha valakinél korai menopauza várható, akkor érdemes lehet minél elõbb gyermeket vállalnia.

« 1. oldal »