2024. április 24. Szerda, György.
 

Gyümölcslé felnõtteknek, magyarul pálinka. Sokan isszák, fõzik otthon, kisebb lepárlókban és nagyüzemi körülmények között is. Az biztos: az idei szilveszter után sokan megfogadták, soha többen nem isznak, csak tiszta, alkoholmentes gyümölcslevelet.

A jonatánalma-pálinka lett a XVI. gyulai pálinkafesztivál gyõztese.

A bírálók között ott voltak az adóhatóság szakértõi is.

A legfinomabbat keresték2015-03-11 18:44:36

Hetedik alkalommal rendeztek pálinka- és pogácsaversenyt a Józsai Közösségi Házban a hétvégén.

Jelentõsen változtak a magán- és a bérfõzésre vonatkozó szabályok az idén, a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket legkésõbb január 15-ig be kell jelenteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A magánfõzés szabadsága2015-01-08 18:08:11

Pálinkafõzés: ettõl az évtõl változtak a magán és a bérfõzetés szabályai.

Jövõre az önkormányzatnak fizetendõ évi 1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot lehet otthon fõzni - az errõl szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Ha a vámhivatal szakemberei valakinél külföldrõl hozott, zárjegy nélküli szeszes italt találnak, a büntetés minimum 30 ezer forint. Mivel nincs vámvizsgálat a határon, így bárhol az ország területén lebukhatnak, akik zárjegy nélküli, vagyis otthon fõzött pálinkát szállítanak az autóban.

A pálinkafõzés 2015-re vonatkozó adótörvény módosító tervezete sok félreértésre ad okot. A legtöbb helyen pontatlanságot olvashatunk vagy nem jól értelmezzük.

Ha Ön dohányzik, reggelente nehezen ébred, a zöldségek helyett inkább az alkohol a barátja, és még nevetni sem szokott magán, akkor nagyobb a szívinfarktus-kockázata.

Saját fõzésû pálinkák mérettettek meg szombaton a harmadik Pálinkafesztiválon Biharnagybajomban.

Saját fõzésû pálinkák mérettettek meg szombaton a harmadik Pálinkafesztiválon Biharnagybajomban.

Hatékonyabb marketinggel kell növelni a magyar pálinka külföldi ismertségét, illetve exportját, mivel azt jószerivel csak a Magyarországgal határos államokban ismerik szélesebb körben - mondta a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke egy szakmai rendezvényen az MTI-nek.

A magyar pálinka egyre megbecsültebb lett bel- és külföldön is az elmúlt években, a kormányzat mellett sokan, sokat tettek ezért - mondta Zsigó Róbert, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkára csütörtökön Budapesten, az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny eredményhirdetõ gáláján.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik lehetséges megoldásnak tartja a pálinka piacra kerülés elõtti kötelezõ hatósági vizsgálatát a hungarikum pálinka kiemelkedõ minõségének megõrzése érdekében – közölte a tárca csütörtökön az MTI érdeklõdésére.

A magyar akác az hozzánk kötõdik, szerepel a dalainkban, alapanyaga a kiváló akácméznek, így meg kívánjuk védeni - mondta a Duna Közbeszédben V. Németh Zsolt.

Csatát veszítettünk, de a háború még folyik - mondta a helyettes államtitkár a közrádióban annak kapcsán, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított a szabad pálinkafõzés miatt. Hidvéghi Balázs szerint meg kell értetnünk az unióval, hogy a pálinkafõzés magyar hagyomány. Beszélt arról is, hogy a Fidesz-KDNP 10-12 hellyel számol az európai parlamenti választáson.

Az Európai Bíróság döntése szerint ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafõzés adómentessége.

A Pálinka Nemzeti Tanács egyelõre tanulmányozza Európai Unió bíróság csütörtöki ítéletét, amely szerint nem összeegyeztethetõ az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen enged fõzni, fõzetni.

A magyar kormány megvédi az unióban, amit Magyarország a pálinkafõzés területén elért - mondta a VM államtitkára a Destillata 2014 nemzetközi párlatverseny magyarországi díjátadóján, a Vajdahunyadvárban.

A településen termett gyümölcsök ízeit, az e gyümölcsök lelkébõl fõzött pálinkákat minõsíttették a nõnap elõestéjén Földes kertbarátai a hetedik alkalommal megrendezett pálinkaminõsítõ versenyen.

V. Németh Zsolt szerint a szabad pálinkafõzés lehetõségének megteremtése amellett, hogy a szabadság élményét nyújtotta az embereknek, hozzájárult az értékmegõrzéshez és értékteremtéshez, az élõ hagyomány megõrzéséhez, s ezzel a vidéki közösségek megtartásához.

A Wessling HUngary Kft. hat pálinkamintából ötöt talált kifogásolhatónak. Az Agrár Marketing Centrum igazgatója szerint azonban a Bébih szakemberei megnyugtatóbb eredményeket mértek.

Október végétõl megkezdõdik az Agárdi Pálinkafõzde termékeinek értékesítése New York és New Jersey államban.

A magyar kormány nem kíván lemondani a háznál történõ pálinkafõzésrõl - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyûlés elnöke a 2. Gönci Barack Vigasságon.
« 1. oldal »  Következő »