2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Bárkivel elõfordulhat olyan szituáció, hogy hirtelen pénzre van szüksége. Erre célszerû az elõtt felkészülni, mielõtt ténylegesen jelentkezne a baj. Az egyik ilyen végsõ mentsvár lehet az önkéntes nyugdíjpénztárban félretett nyugdíjcélú megtakarítás. Nagyon nem javasolt a malacpersely feltörése, de van olyan élethelyzet, amikor muszáj, ezért a Bankmonitor megvizsgálta, hogyan lehetséges ez.

Technikai okokból, például a gépek és automaták igényeinek kielégítése, illetve a hamisítás hatékonyabb megelõzése érdekében döntött a húszezresek megújításáról a jegybank. A megújított húszezer forintos bankjegyek ma kerülnek forgalomba.

Jelentõsen nõtt az OTP Széchenyi pihenõkártyára (SZÉP-kártya) feltöltött összeg, az idén, az elsõ negyedévben 19 milliárd forintot, a tavalyinál 22 százalékkal többet utaltak a munkáltatók mintegy 860 ezer kártyára – közölte az OTP Bankcsoport pénteken az MTI-vel.

A debreceni rendõrök a képeken látható ismeretlen tettesek azonosításában kérik a lakosság segítségét.

Folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás miatt két év börtönben letöltendõ – végrehajtásában 4 év próbaidõre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a 19 éves fiatalembert, aki hamis lengyel bankjegyeket adott el egy hajdúnánási pénzváltóban.

A debreceni rendõrök keresik a grafikán látható férfit, aki pénzt lopott egy idõs házaspártól.

Az idõs nõ elhitte, hogy rokona ismerõsei a jól öltözött férfiak, akik elõbb segítségét kérték, majd megtakarított pénzével távoztak. Ahhoz, hogy hasonló eset ne történjen, fogadják meg a rendõri tanácsokat.

A biharkeresztesi körzeti megbízottól kapta vissza ellopott pénzét az idõs néni.

A hajdúnánási rendõrök elfogtak és õrizetbe vettek egy 19 éves fiút, aki a gyanú szerint hamis lengyel fizetõeszközt akart beváltani az egyik helyi pénzintézetben.

Kevés kétség fér ahhoz, hogy a magyar családok egy része úgy érzi, jelenlegi anyagi helyzetében képtelen megtakarítani. Pedig akár havi néhány ezer forintos, de rendszeres megtakarítással is sokat tehetünk jövõbeni terveink eléréséért.

A következõ években több EU-forrás jut a vidéki élet vonzerejének növelésére. Ezt a szerteágazó tevékenységet hangolja össze a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), amely több száz új program, a helyi közösségeket erõsítõ ötlet megvalósítását támogatja – mondta Mezõszentgyörgyi Dávid, a két éve alakult szervezet fõtitkára az MTI-nek.

A fõiskolás és egyetemi évek legtöbbször nem arról szólnak, hogy a hallgató dúskál a pénzben. Néhány hasznos tippel azonban havonta akár több ezer forinttal is több maradhat a diákok zsebében.

Az év egyik legfontosabb pénzügyi híre, hogy megújulnak a magyar bankjegyek. Izgalmas kérdés, hogy honnan tudják a szakemberek, mikor kell lecserélni egy ország bankjegyeit.

Megújulnak a bankjegyek2014-09-04 07:54:28

Újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki az MNB. Elõször a tízezresek változnak, ezek keddtõl már hivatalos fizetõeszközök, de decembertõl jelennek meg tömegesen a forgalomban.

Magyarországon még mindig nagyon sokan ragaszkodnak a készpénzes vásárláshoz, szeretik ugyanis látni, mennyit fizetnek. Egyesek a pénztárcából költenek könnyebben, mások pedig akkor nagyvonalúbbak, ha bankkártyával kell kiegyenlíteni a számlát.

Orbán Elõd gazdasági szakértõ, az Enterprise Communications Magyarország Kft. ügyvezetõje és Boros Imre közgazdász a hazai kkv szektor fejlõdési lehetõségeirõl beszélgetett a Vasárnapi újságban.

Rohamosan növekszik a készpénz állománya a gazdaságban, illetve ezen belül a húszezres bankjegyek aránya is. Ez alapján akár fel is merülhet egy új bankjegy, praktikusan az 50 ezer forintos bevezetése.

A magyarok szerint koszos a készpénz, mégsem mosnak kezet fizetés után. Egy átlagos európai papírpénzen 26 000 baktérium van, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

A hónap elején az emberek többsége hajlamos sokkal inkább költekezõvé válni, mint amennyire általában. Pedig ha ilyenkor is okosan bánsz a pénzeddel, kevésbé lesz stresszes a hónap vége.

Nagyon sokféle módon lophatják a bankkártyaadatainkat, miközben gyanútlanul pénzünket vesszük ki a bankautomatából. A biztonságos kártyahasználat része, hogy a kártyánkat mindig olyan számlához kössük, amelyen kevés pénz van, egy-kétszázezer forintnál többet ne tartsunk rajta.

Izgalmas közgazdasági ötlettel indul a 2014-es év. Bár elsõ hallásra talán õrültségnek hallatszik a feltétel nélküli alapjövedelem - friss becenevén létpénz - bevezetése, mégis úgy tûnik, lehet alapja.

Bár a januári változások közül - elvileg - több is pluszpénzt jelent a családok számára, az év elején sokaknak össze kell húzniuk a nadrágszíjat. 14 tipp az újévi spóroláshoz: egy kis odafigyeléssel, tudatossággal párosítva egész évben használható.

A hamisítványok nagy részét már bevonták, de a Magyar Bankszövetség mindenkit arra kér, hogy fokozott óvatossággal járjon el, ha nagyobb címletû bankjegyet kap.

Egyre több ország dönt úgy, hogy fokozatosan lecseréli papír-alapú bankjegyeit, és egy újabb készpénz-technológiára, a (részben vagy egészben) mûanyag pénzre vált. Mikor fizethetünk mi papír helyett mûanyag bankóval?

« 1. oldal »  Következő »