2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Hagyományteremtõ céllal, elsõ alkalommal rendezte meg a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének helyi csoportja az édes és sós süteményeket, valamint tortakülönlegességeket felvonultató süteményfesztivált pénteken.

Aki csak tehette, vízparton töltötte a hosszú hétvégét. Nem volt ez másként a szoboszlói strandon sem.

Pünkösd, melyet a húsvét utáni hetedik vasárnap és hétfõn ünnepelnek, a harmadik legnagyobb ünnep. Így tartják ezt az ortodoxok is.

Pünkösd köszöntõt tartottak a helyi tájháznál, ahol minden korosztály rövid mûsorral szórakoztatta a közönséget.

A megye közútjain a „pünkösdi” hosszú hétvége ideje alatt TISPOL ellenõrzéssel egybekötött fokozott rendõri jelenlétre kell számítani 2014. június 5-e és 2014. június 10-e közötti idõszakban.

Pénteken még lehet egy-egy zápor, de jellemzõen napsütéses, meleg idõ várható a pünkösdi hosszú hétvégén. Akár 32 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Budapest, 2013. április 8., hétfõ (MTI) – A magánszemélyek számára május 20. a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének törvényi határideje, mivel azonban ez a dátum idén pünkösdhétfõre esik, az adóbevallásokat legkésõbb 2013. május 21-ig kell eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) – közölte a NAV hétfõn az MTI-vel.


Körösszegapáti – Az ünnepi mise után kezdõdött a búzaszentelési ceremónia. Elõbb a vízszentelés volt, majd Dr.Origen Sabau tisztelendõ Blága János kántor segédletével megáldotta az elõre elkészített búzacsokrokat és búza koszorúkat, melyeket a templomban kosárba helyeztek el. A megáldott csokrokat a hívek viszik haza, a búzakoszorúkat pedig az egyházi templomi zászlók rúdjára teszik rá.

Már hagyománnyá vált, hogy minden év Pünkösdjének szombatján megrendezi a Hortobágyi Nonprofit Kft. az Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban.

Pünkösd a kereszténység legfontosabb ünnepei közé tartozik – mondta Balogh Sándor református lelkész a Pünkösd elsõ napján tartott istentiszteleten.

 

Búzaszentelés Pocsajban2012-05-29 09:37:28

Pocsaj – Õsi hagyomány szerint a pocsaji és a bedõi görög katolikusok Pünkösd vasárnapján tartják a búzaszentelést. Így történt ez az idei pünkösdön is: a szentmise után a templom elõtt búzát szenteltek és osztottak a híveknek.

 


Pocsaj - „Pünkösdölõ” címmel szerveztek a gyerekeknek a pocsaji iskolában egy zenés délutánt május 21-én, melyet a gyerekek nagy örömmel fogadtak.

 

 

 

Pünkösd elõtti vasárnap hat fiatal konfirmált a település református gyülekezetében.

« 1. oldal »