2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Visszautasította az Alkotmánybíróság (Ab) az Együtt és a PM alkotmányjogi panaszát, amelyet azért nyújtottak be, hogy lehessen népszavazást tartani a paksi erõmû állami hitelfelvétellel történõ bõvítésérõl.

A paksi erõmû fejlesztésének finanszírozásához jóváhagyott hitelkeret évente jelenik meg a költségvetésben, és a Költségvetési Tanács is évente fog foglakozni a 10 milliárd eurónyi hitelkeret kérdésével - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke kedden az M1 Ma reggel címû mûsorában.

A paksi erõmû bõvítésének építõipari kivitelezésében 4500, a szolgáltatói szektorral együtt mintegy hétezer ember munkájára lesz szükség a beruházás kezdetétõl tíz éven át - mondta a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek.

Szemléletváltásra és szakmai fejlõdésre lesz szükség a következõ években ahhoz, hogy minél több magyar vállalkozás sikerrel pályázhasson a paksi atomerõmû bõvítésében való részvételre - mondta Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt. vezérigazgatója csütörtökön egy konferencián, Debrecenben.

Az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) idei legfontosabb feladatai között van a Paksi Erõmû 2-es blokkjának üzemidõ-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelem elbírálása, valamint a lehetséges bõvítésre való felkészülés, amelyben már van elõrelépés - mondta Fichtinger Gyula, az OAH fõigazgatója.

Tolna megye 2014-2020-as területfejlesztési programjában kiemelt jelentõségû projekt a paksi erõmû bõvítésére való felkészülés - mondta a programot készítõ Hétfa Elemzõ Központ stratégiai igazgatója szerdán Pakson.

Mind tagállamok, mind uniós intézmények részérõl nagy érdeklõdést keltett a Magyarország és Oroszország között létrejött megállapodás a paksi atomerõmû bõvítésérõl - közölte egy név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrás pénteken az MTI-vel.

« 1. oldal »