2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Szeptembertõl újabb béremelés lépett életbe. A tavaly indult és 2017-ig tartó, több lépcsõs pedagógusbér-emelési program a rendszerváltás óta a legnagyobb, 156 ezer pedagógust érint.

Az új pedagógus elõmeneteli rendszer 2013. szeptember 1-jei bevezetése után immár harmadik alkalommal növekszik generálisan a pedagógusok bére szeptember 1-jétõl. Emellett kisebb jogszabályi változások is várhatók az új tanévben.

A több lépcsõs béremelés egy éve kezdõdött, és egészen 2017-ig tart, minden évben iskolakezdéskor. A teljes fizetésemelés hatvan százalékát kapták meg tavaly a tanárok, a maradék negyven százalékot osztották el négy évre. A kormány álláspontja szerint több mint tíz éves adósságot pótol ezzel az ország, ráadásul az intézkedés még vonzóbbá teheti a tanári pályát a fiatalok számára.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyeztetést kezdeményezett az új köznevelési államtitkárral és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével az oktatás aktuális kérdéseirõl. Mendrey László, a PDSZ elnöke elmondta: többek között azt szeretnék, ha a pedagógus kari tagság nem lenne kötelezõ. A pedagógus kar új elnökét meghívták pénteki elnökségi ülésükre is.

Nem kell fizetniük a pedagógusoknak az idei és a jövõ évi minõsítésekért – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel a témában megjelent hírekre reagálva.

A kormany.hu oldalon közzétett tervezet szerint a miniszter minden év február utolsó napjáig közzéteszi a következõ naptári évre vonatkozóan a minõsítõ vizsgák és a minõsítési eljárások keretszámait, azok szervezésének központi szabályait és a minõsítési tervbe történõ felvétel különös feltételeit.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) aláírta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) pénteken a mintegy 123 ezer pedagógust és más foglalkoztatottat, összesen mintegy 150 ezer embert érintõ kollektív szerzõdést.

Pluszpénz illeti meg a pedagógusokat, ha a kötött munkaidõn, vagyis heti 32 órán felül benn kell maradniuk a munkahelyükön - írja a Magyar Nemzet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Pedagógusok Szakszervezete által pénteken megkötött, s a lap birtokába került ágazati kollektív szerzõdésre hivatkozva.

Õk, köztük 664 iskolaigazgató, a korábbi keresetüknél kevesebbet kapnak jelenleg. A KLIK alkalmazásában álló nyugdíjas korúak közül 2751-en választották a nyugdíjba menetelt, de közülük is többeket foglalkoztatnak heti 10 órát meg nem haladó idõtartamban.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint három héttel iskolakezdés után is még kaotikus állapotok vannak az iskolákban a köznevelési törvény tanévkezdéskor életbe lépõ több változása miatt.

« 1. oldal »