2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A polgári törvénykönyv jelzálogjogi rendelkezéseinek átalakítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon a lakáshitelkamatok csökkenjenek és a családi otthonteremtési kedvezmény sikeres legyen – hangsúlyozták az igazságügyi és a gazdasági tárca, illetve a Magyar Nemzeti Bank szakemberei az Igazságügyi Minisztériumban tartott háttérbeszélgetésen, amin az Origo munkatársa is jelen volt.

A parlament ez év elején úgy módosította a Polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésérõl szóló törvényt, hogy a közkereseti-, valamint a betéti társaságoknak nem kell csak azért módosítaniuk társasági szerzõdésüket, hogy az a Ptk.-ra hivatkozást tartalmazza, illetve, hogy módosítsák a vezetõ tisztségviselõ elnevezését - hívja fel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az érintettek figyelmét, a csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bérbe adott ingatlan adásvétele során erõs tárgyalási, akár zsarolási helyzetbe hozhatja a bérlõket a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) - közölte a Szecskay Ügyvédi Iroda hétfõn az MTI-vel.

Az új Ptk. szerint örökbefogadás esetében is hat hétig meggondolhatja magát a vér szerinti anya. Az gyerekre váró szülõk közül többen attól félnek, hogy megszeretik a picit és elveszik tõlük, de zsarolástól is tartanak.

Március 15-én, szombaton lép életbe az új Polgári törvénykönyv (Ptk.), a kódex a magánjogi jogviszonyok lehetõ legteljesebb körét öleli fel nyolc könyvében.

Március 15-étõl hatályba lép az új Polgári törvénykönyv. A Ptk.-ba bekerült új családjogi könyv a vagyonjogi szerzõdésre helyezi a hangsúlyt, és kimondja, hogy a felek alapvetõen bármit rögzíthetnek egy ilyen megállapodásban.

Jövõre jelentõs átalakulás indulhat meg a magyarországi cégpiacon, mivel a kft.-k mûködtetéséhez szükséges tõkét 3 millió forintra emelik. Ha már mûködõ cégekre is vonatkozik majd a szabály, akkor több 100 milliárdos tõkeigény keletkezik. A szabályváltozás azonban jó eredménnyel is járhat.

Hatszorosába kerülhet kft.-t alapítani egy év múlva, mivel a 2014. március 15-én hatályba lépõ új Polgári törvénykönyv alapján változik a társasági jogi szabályozás.

Budapest, 2013. február 26., kedd (MTI) – A jövõ év március 15-étõl hatályba léphet az új polgári törvénykönyv (Ptk.), miután kedden Áder János köztársasági elnök aláírásával megjelent a Magyar Közlönyben az Országgyûlés idei elsõ ülésén elfogadott kódex.

 

« 1. oldal »