2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelmérõl szóló jogszabályt, és több szûrési modellprogram indult el - errõl az egészségügyért felelõs államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Sok zöldség, gyümölcs és szójabab, kevesebb tejtermék és vörös hús, az alkohol mellõzése, valamint a rántott és grillezett ételek kiiktatása.

Egy japán kutatás eredményei szerint a prosztatarák nagyobb valószínûséggel újul ki sikeres mûtét után az A vércsoportú férfiaknál, mint a 0 vércsoportba tartozóknál.

A tumorok kialakulásának jobb megértéséhez visznek közelebb magyar kutatók eredményei, akik egy jelátvivõ vegyület, az adenozin szerepét vizsgálták.

Márciusban egy rákkutató arról számolt be, hogy öt akut limfoblasztos leukémiában (ALL) szenvedõ beteg állapotán sikerült javítania egy általa kifejlesztett kezeléssel. Azóta további 11 ember részesült kezelésben, szinte ugyanilyen eredménnyel.

Sokat költünk onkológiai kezelésekre, de nem hatékonyan - derült ki a Napi.hu egészségügyi konferenciáján az onkológiai ellátásról szóló elõadáson és az azt követõ panelbeszélgetésen. Nemzeti rákellenes programot, HBCS revíziót, az eredményesség mérését, új támogatáspolitikai rendszer kidolgozását sürgették a szakértõk.

Egyél gombát! Sokat! A pucolást meg felejtsd el! Nagyjából ez a “gombakutatok” üzenete, akik szerint kevés ehhez hasonló vitamin- és nyomelemforrás van. Az életvédõ szelént például ennek segítségével tudja szervezetünk hasznosítani.

A daganatos sejteket felismerõ szikét fejleszt egy magyar kémikus Angliában, az eredmények biztatóak, de az eszközön még éveki kell dolgozni - mondta el az ötletgazda Takáts Zoltán.

Csokoládé, szénsavas üdítõ, azaz bármilyen cukortartalmú étel jelezheti a rákos daganatot a testben a University College of LONDON (UCL) kutatói szerint.


A vérben keringõ sok millió egészséges sejt között is képes gyorsan azonosítani néhány elkóborolt ráksejtet az a rendszer, amelyben egy optikai mikroszkóphoz a világ eddigi leggyorsabb kameráját csatlakoztatták amerikai kutatók.

« 1. oldal »