2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után nulla százalék marad a reklámadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén a kormany.hu-n hétfõn közzétett módosító javaslat szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint "az igazságosabb közteherviselés miatt bevezetett" reklámadótörvény világos, rövid és egyszerû, a szabályokat csak nagy nehézségek árán lehet félremagyarázni; a reklám közzététele adóköteles, ha a közzététel a törvényben meghatározott platformon valósul meg, adót 500 millió forint feletti reklámbevétel után kell fizetni.

A csoport összesen 1,054 milliárd, ebbõl az RTL Klub 845,7 millió forintot utalt - írja a Világgazdaság a társaság sajtóosztályától kapott tájékoztatás alapján.

Augusztus 15-étõl reklámadót kell fizetni a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után a médiavállalkozásoknak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók használóinak, az internetes reklámok közlõinek.

Csak akkor csökkenthetõ az idei reklámadó-alap, ha az adóalany 2013-as üzleti évének adózás elõtti eredménye nulla vagy negatív.

A június 11-én elfogadott jogszabály módosítását kezdeményezi a fideszes L. Simon László többek között azzal a céllal, hogy korlátozza az adóalap csökkentésének lehetõségét az idén.

Elfogadta az országgyûlés, így még a nyáron életbe léphet a kereskedelmi médiacégek reklámadója. Az adó sávos, félmilliárd bevételig 0 %, de például a 20 milliárd forint feletti részre 40%-os. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik szavazott igennel. Az MSZP szerint ez egy büntetõ adó, az LMP bár egyetért az adóval, azzal nem, hogy egyeztetés nélkül, két nap alatt fogadták el. A Fidesz szerint az adó minden kereskedelmi médiumot érint és az igazságos közteherviselés része.

A reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után adót kell fizetnie a jövõben a médiavállalkozásoknak, kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók hasznosítóinak, az internetes reklámok közlõinek.

Azok a társaságok számíthatnak kedvezményre, amelyek a társasági adóban vagy a személyi jövedelemadóban a korábbi években elhatárolt veszteséget halmoztak fel. Egy errõl szóló módosító indítványt fogadott el kedd esti ülésén az Országgyûlés törvényalkotási bizottsága.

Benyújtotta az Országgyûlés elé a reklámadóról szóló törvényjavaslatát L. Simon László (Fidesz) hétfõn.

« 1. oldal »