2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Egy férfi Ártánd Közúti Határátkelõhelyen egy román születési anyakönyvi kivonattal igazolva magát akarta elhagyni az ország területét, azonban nem tudott románul.

Ismét zavartalan a közlekedés a magyar-román határon, ahol korábban, a román oldalon történt mûszaki hiba miatt, mindkét irányban állt a forgalom – közölte a rendõrség kedd este honlapján.

Meghívást kapott Romániából, Szatmár megyei Negresti-Oas város (Avasfelsõfalu) önkormányzatától a Körösszegapáti „Harmónia” énekkar, hogy vegyen részt a karácsonyi ünnepkör már hagyományos rendezvényén a „Nagyon régi téli szokások, örökségek Fesztiválján”. (Festivalul Datinilor Si Obiceiurilor De Iarna)

Võfélyekkel mulattak a pocsajiak
Pocsaj – Ismét nem volt humorban és jókedvben hiány a hétvégén Pocsajban: a hatodik võfélytalálkozót rendezték meg a községben.

Felháborodást keltett a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon, hogy a település egyes vezetõi és a helyi polgármesteri hivatal több dolgozója egy csaknem egyhetes nyaraláson vett részt a Fekete-tenger partján abból a pénzbõl, amelyet a helyi román nemzetiségi önkormányzat nyert el az idei feladatalapú támogatás keretében - írja a Népszabadság.


Körösszegapáti – Az ünnepi mise után kezdõdött a búzaszentelési ceremónia. Elõbb a vízszentelés volt, majd Dr.Origen Sabau tisztelendõ Blága János kántor segédletével megáldotta az elõre elkészített búzacsokrokat és búza koszorúkat, melyeket a templomban kosárba helyeztek el. A megáldott csokrokat a hívek viszik haza, a búzakoszorúkat pedig az egyházi templomi zászlók rúdjára teszik rá.


A román fél a határforgalom ellenõrzésében jelentõs szigorításokat vezetett be, mely miatt az Ártándi Közúti Határátkelõhelyen nagymértékben lassult a határforgalom, ezért kérjük a 7,5 tonna feletti tehergépjármûvek vezetõit, hogy elindulás elõtt tájékozódjanak a magyar-román határviszonyokról.


Körösszakál - Bedõn már tavaly õsz óta használják, Körösszakálban e héten állítják üzembe.

Körösszegapáti - Az Apáti iskolában a tanév végéhez közeledve a gyerekek több helyen számot adhatnak az iskolában szerzett tudásukról. Az Apáti iskolában tanulnak román népismeretet, továbbá földrajz órákon és tánc szakkörökön szereznek ismereteket a szomszédos Romániáról.

Immár harmadik alkalommal magyarul is jól beszélõ román rendõrök látnak el szolgálatot a város és a gyógyfürdõ területén, hogy a Hajdúszoboszlói Rendõrkapitányság munkatársaival közösen szavatolják a nyári idegenforgalmi szezonban legnagyobb számban idelátogató román polgárok biztonságát.

Jelentõsen megnõtt a gépjármûforgalom a 42. számú fõúton- a nyaralni induló turisták valamint a a Romániába hazautazó vendégmunkások miatt, hiszen sokan a Ártándi Közúti Határátkelõhelyet választják.

Sütés, fõzés Szakálban2010-06-15 09:50:30

Kellemes délelõttöt szereztek a körösszakáli nyugdíjas egyesület tagjai az iskola tanulóinak, tanítóinak és tanárainak.

« 1. oldal »