2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az áfacsökkentésnek köszönhetõen megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el, legrosszabbul a csirkével és pulykával foglalkozók járnak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke

Két évvel a juhászképzés beindítása után hétfõn sertéstelep-vezetõk négyhetes oktatása kezdõdött meg a Debreceni Egyetemen - közölték az oktatás szervezõi.

Tavaly novemberben a mezõgazdasági termelõi árak 5,5 százalékkal emelkedtek, a növekedés a növényi termékek árának 13,7 százalékos emelkedésével függ össze, miközben az élõ állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 6,4 százalékkal.

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint "tudománytalan és elképzelhetetlen" a WHO jelentésében megfogalmazott állítás, miszerint rákkeltõk a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok.

A magyar mezõgazdaságban az állattenyésztési ágazat fejlesztésére 150 milliárd forintot fordítanak a 2014-2020 közötti idõszakban, ennek körülbelül felét az EU állja.

A csökkenõ támogatás a termelõt érzékenyen érinti, mert a felvásárlási árak estek.

Mellesleg jobban megbízom a sufnituningos sertésvágásban, mint ami kijön az üzemekbõl. Kiss László jegyzete.

A hazai baromfitartók és a víziszárnyas-elõállítók továbbra is kimaradnak a jóból.

Disznóság a disznó ára2015-01-25 12:14:58

Az alföldi tavaly 700 ezer élõsertést értékesített; idén is hasonló a tervük.

…hol áll meg; ezt találgatják megyénk legjelentõsebb állattenyésztõi is.

Megéri sertést tartani2014-11-04 09:59:31

Nõtt a sertések száma és fehéredett a szektor - ezek már az áfacsökkentés eredményei a sertéságazatban Fazekas Sándor szerint. A földmûvelésügyi miniszter kijelentette: ez azt tanúsítja, hogy immár megéri sertést tartani. Januártól csökken a szarvasmarha- és a kiskérõdzõ-ágazatban is a forgalmi adó.

Kiváló minõségû sertéshúsnak csak a Magyarországon született és az EU által engedélyezett összetevõket tartalmazó takarmánnyal etetett vágóállat húsa minõsíthetõ.

Az elsõ fél évben 82 ezerrel nõtt a sertés- és 5 ezerrel a szarvasmarha-állomány – jelentette a június 1-jei állapotok alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mások miatt bûnhõdünk2014-04-03 20:53:44

A megyénkbeli sertéstartók remélik, hogy az oroszok feloldják az importstopot.

A kistelepülés új vágópontján bérvágást is vállalnak, a kapacitás heti 20 sertés.

Kiváló Minõségû Sertéshúsnak (KMS) csak a Magyarországon felnevelt, GMO-mentes takarmánnyal etetett vágott állat húsa lesz minõsíthetõ, feltétel az antibiotikum-mentes nevelés és a megfelelõ tartás is. A logóval hamarosan találkozhatnak a fogyasztók.

Új védjegyet vezet be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), illetve a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a magyar sertéshús minõségének garantálására - jelentette be a tárca agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

A mangalica az országimázs része, és tenyésztése fontos eleme a sertésstratégiának, a kormány pedig kiemelten foglalkozik az õshonos állatfajtáknak és azok genetikai állományának a megõrzésével.

Újraéledhet Karcagon és környékén a ház körüli sertéstartás, amely valaha ugyanolyan hagyománynak számított, mint Makón a hagyma, vagy Kalocsán a fûszerpaprika termesztése - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, az Auchan Magyarország Kft. háztáji sertés-programját ismertetõ rendezvényen.

Jóváhagyta a parlament a sertésáfa-csökkentést, így január 1-jétõl öt százalékra csökken az élõ- és a félsertés forgalmi adója.

A szakma és a szektorban dolgozók régóta várták, hogy csökkenjen az áfa az ágazatban.

Megtörtént az elsõ lépés a sertéságazat jelentõs hányadát kitevõ feketegazdaság csökkentésére – az áfa 27-rõl 5 százalékra való mérséklésétõl azt várja a kormány, hogy így már nem éri meg csalni az élõ sertéssel és a tõkehússal. Arra is számítanak, hogy növekszik a forgalom, az ebbõl származó bevétel pedig ellensúlyozza a költségvetés áfacsökkentés miatti adókiesését.

Disznótort ült ma Szentpéterszeg
Szentpéterszeg – A legjobb hurkát az Alföld Takarékszövetkezet szentpéterszegiekbõl álló csapata, míg a legízletesebb, leggusztusosabb kolbászt a békéscsabai gárda készítette a zsûri szerint a VII. Hurka- és kolbásztöltõ Fesztiválon.

Várhatóan délelõtt 10 óráig tart a mûszaki mentés Polgárnál, az Outlet Centrum elõtti körforgalomnál, ahol csütörtök reggel felborult egy sertéseket és malacokat szállító kamion.
« 1. oldal »