2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Csak érvényes okmányokkal lehet szavazni az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választáson, így célszerû még a választás elõtt ellenõrizni a személyazonosító okmányok érvényességét, valamint gondoskodni a lakhelyváltozás miatt szükségessé váló új lakcímigazolványokról.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén egyhangúlag jóváhagyta mind a 13 országos nemzetiségi listás szavazólap adattartalmát, azaz imprimálta, engedélyezte azok nyomtatását.

Huszonegy településen olyan sok jelölt indul az október 12-ei önkormányzati választáson, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a nyomdától az õ szavazólapjaikból kinagyítottat is kért. Ezeket kifüggesztik majd, hogy a választók szavazás elõtt könnyebben megtalálhassák jelöltjüket.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértõ, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörbõl. A testület errõl pénteki ülésén fogadott el iránymutatást.

Ma szállítják ki a megyeszékhelyekre és az országgyûlési egyéni választókerületek székhelyeire a vasárnapi országgyûlési képviselõ-választáson átjelentkezéssel szavazó, összesen mintegy 120 ezer választópolgár szavazólapjait.

Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

« 1. oldal »