2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Bár a szembetegségek jobbára az idõsebb korosztályt érintik, életmódunkból fakadóan azonban több probléma – így a szürke és a zöld hályog is – már egészen fiatalon kialakulhat.

Elõször csak egyre távolabbra kell tartani az újságot, késõbb jön a szürkehályog, majd egyre zavaróbbak lesznek a tükrözõdések, romlik a színlátás, és a perifériás látás is jelentõsen lecsökken. Hogyan változik a látás 40 és 80 éves kor között?

A látás hónapja2014-10-19 10:35:17

A szem nemcsak a lélek, hanem az életkor tükre is. Szemlencsénk alkalmazkodóképességébõl pontosan megmondható, hány évesek vagyunk.

Magyarországon évente több, mint hatezer ember veszíti el a látását, ugyanakkor odafigyeléssel, rendszeres szûréssel mintegy 4000 ember szeme világa megmenthetõ lenne. Csütörtökön van a látás világnapja.

Súlyos árat fizetett felelõtlenségéért az a tajvani diák, aki hat hónapon keresztül viselte megszakítás nélkül a kontaktlencsét. A 23 éves lány szemét a tisztítatlan lencsék miatt egy egysejtû amõbafaj szinte felfalta.

Egyre többen szenvednek szemszárazságtól olyanok is, akiknek nincs szervi problémájuk, a legveszélyeztetettebbek a számítógépes munkát végzõk – mondja Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

A világon elsõként nyomtattak szemsejteket brit kutatók. Az új technológiával a jövõben visszaadhatják a látását azoknak, akik elveszítették szemük világát - noha ehhez még több évnyi kutatás szükséges.

Két évtizedes múltra tekint vissza a lézeres szemsebészet, amely lehetõvé teszi a fénytörési hibák tökéletes korrigálását, valamint a szürkehályogmûtéteknek a korábbi eljárásoknál kímélõbb, kevesebb szövõdménnyel járó kivitelezését.

Két vak férfinek sikerült részlegesen visszaállítani a látását egy szemimplantátum beültetésével. A két alany így már képes a fény észlelésére és néhány alakot is ki tud venni a retina mögé behelyezett eszközzel.

« 1. oldal »