2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Már csak bõ két napjuk maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidõig elkészítsék személyijövedelemadó-bevallásukat, ezt sokan a tavalyi évhez hasonlóan az utolsó pillanatokra hagyták.

Százmilliókat csaltak el tavaly egyes alapítványok, ezért nem árt odafigyelni arra, kinek ajánlod fel civil és egyházi 1 százalékodat.

Már csak szûk két hetük maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidõig elkészítsék személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat; ezt várhatóan sokan idén is az utolsó pillanatokra hagyják, õket a NAV egyes ügyfélszolgálatai hosszított nyitva tartással várják majd.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb tanulmánya szerint a világszerte növekvõ jövedelmi egyenlõtlenségek lassítják a gazdasági növekedést és növelik a politikai instabilitást. Az IMF szerint a megoldást a vagyoni újraelosztás jelenti, ehhez az 50 százalék körüli legfelsõ szja-kulcs lehet az optimális.

Február közepéig írásban kell nyilatkozniuk azoknak, akik az adóhivatallal szeretnék elkészíttetni bevallásukat. Az adóbevallással kapcsolatos kérdésekre kerestek a választ.

Már postázza a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványokat. Fontos határidõk is közelednek, sõt, az egyik nyilatkozat kitöltéséhez már csak két hetünk van.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén elõször személyre szabottan küldi ki a borítékokat, így az csak olyan dokumentumokat tartalmaz, amelyre az adózónak valóban szüksége van.

Azon az alapon, hogy a személyi jövedelemadó további csökkentése mekkora kiesést okozhat a költségvetésben, már az egykulcsos adórendszerbe sem lett volna érdemes belefogni - mondta Giró-Szász András kormányszóvivõ.

Az idei az elsõ év, amikor minden munkából származó jövedelem után egységesen 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

A jövõ héten nyújtják be az adótörvények tervezetét a parlamentnek, a jogszabályok legfontosabb üzenete a gazdaság szereplõinek, hogy nem lesznek bennük lényeges változások – erõsítette meg a Kossuth Rádióban Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Jó hír: a kormány szerdánúgy döntött, kiterjesztik a családi adókedvezményt. A jövõben nem csak a 16 százalékos szja-t, hanem a 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a 7 százalékos egészségügyi járulékot is lefaraghatják a családosok. Tízezreket nyerhetnek a többgyermekesek.

2013. július 20. A jövõ héten lehetünk okosabbak abban, vajon milyen újabb segítséget nyújt a kormány a devizahiteleseknek. Közben email-ben forog egy olyan dokumentum, amibõl kiderül: az egyik bank lízingcégével az adósok akár a tartozás 80 százalékának elengedésében is megállapodhatnak. A dolog persze az eddigi tapasztalatok alapján nem annyira egyszerû.

 

A Saldo szakértõi összegyûjtötték a legfontosabb tudnivalókat – a munkaadók és a diákok számára is.

Nem kell megfizetni az EHO-t olyan befektetések után, amit nem az Szja törvény 65. §-a szabályoz tájékoztatta lapunkat az NGM. Ilyen a TBSZ és a NYESZ-en tartott megtakarítás is, ami lehetõséget nyújt arra, hogy megússzuk a 6 százalékos adót abban az esetben, ha legalább 3 évig a bankban tartjuk a pénzünk.

 

Stabilitás Megtakarítási Számlát vezet be egy törvénymódosítással a kormány. Az új pénzügyi konstrukcióban öt év várakozást követõen a befizetett összeg, valamint az abból vásárolt állampapírok hozama adómentessé válik, a számlanyitók pedig megõrzik anonimitásukat. A kétes eredetû pénzeket ezen túl nem kell off-shore cégekbe rejteni, ha az Országgyûlés elfogadja a jogszabályt.

Az egy vagy két gyermeket nevelõk közül éppen a legalacsonyabb jövedelmûek nem nyernének semmit, ha 9 százalékra csökkenne az szja, a háromgyerekesek havi bruttó 620 ezres fizetés alatt nem látnak semmit abból a hatalmas összegbõl, amennyivel az intézkedés csökkenti a költségvetés bevételeit. A magas jövedelmûek nagyon jól járnak, a nyugdíjkassza kevésbé.

Annál is inkább érdemes áttekinteni az adófizetésre vonatkozó szabályokat, mentességeket, mert mind többen adnak-vesznek az interneten, és 2012. január 1-jétõl módosultak az ingó vagyontárgyak átruházására vonatkozó adózási szabályok. Az Adó szaklap cikke elmondja, miként kell mérlegelni a kereskedelem összes körülményét adózási szempontból.

adó-illusztráció
Debrecen – Nem tudja, hogyan kell kitölteni a személyi-jövedelemadó bevallását? Bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy milyen jogszabályi változások történtek, amelyekre tekintettel kell lennie az adózónak a 2012. évi szja-bevallása elkészítése során?

személyi jövedelemadó - illusztrációNégy hónap helyett hat hónap alatt, és 100 ezer forint helyett 150 ezer forint adókötelezettséget lehet pótlékmentesen, részletekben teljesíteni.

A személyi jövedelemadó bevallására egy hetük, a társasági adóval és számos más közteherrel történõ elszámolásra pedig két és fél hetük maradt azoknak az adózóknak, akik még nem tettek eleget kötelezettségeiknek. A NAV ügyfélszolgálatai hosszabb ideig tartanak nyitva a hajrában.

Budapest, 2012. május 4., péntek (MTI) – Akinek csak egy munkaadótól van jövedelme, nem kell nyilatkoznia arról, ha az meghaladja a 2 millió 424 ezer forintot – egyebek között ezt is tisztázza az adószabályokat módosító, törvénytervezet.

Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) – A kormány által a parlament elé beterjesztett törvényjavaslat szerint jövõre számos változás várható a személyi jövedelemadózásban (szja) – hívja fel a figyelmet a PwC.

Budapest, 2011. október 17., hétfõ (MTI) – A jövõ év elsõ napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követõen születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár elõtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzeti erõforrás miniszter terjesztett a parlament elé.

« Előző « 2. oldal »  Következő »