2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A szlovák bérektõl ideális esetben is 10 évre, a német életszínvonaltól 40 évre vagyunk hiper-optimista forgatókönyvek szerint. Hogy a lemaradásunkat egyszer behozzuk, nem lehet elégszer hangsúlyozni az oktatás fontosságát. Ebben a gyorsulva fejlõdõ világban olyan oktatási rendszert és közeget kellene kialakítani, amely a jövõ munkaerejének tudását nem szûkíti le egy területre, hanem megtanít gondolkodni, alkalmazkodni, cselekedni, változtatni, tájékozódni és tanulni.

Nem lát olyan szándékot Romániában Kántor Zoltán, hogy belátható idõn belül megadja az autonómiát az ott élõ magyarságnak. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetõje szerint Európában rengeteg multikulturális állam van, de a kisebbségeknek maguknak kell kiharcolniuk a jogaikat. Úgy látja, a szerb–magyar határon lévõ kerítés nem befolyásolja a nemzetpolitikát.

  • A Nemzetpolitikai Intézet évente 35-40 millió forintból gazdálkodik.
  • Menekültekkel nem foglalkoznak.
  • Kántor Zoltán igazgató szerint belátható idõn belül nem lesz autonómia.
  • Az erõs magyar gazdaság a határon túli magyaroknak is jó.


Történelmi sóhaj törhet elõ hamarosan sokak lelkébõl: visszacsatolnak bizonyos területeket Szlovákiától Magyarországhoz. A sóhaj kölcsönös lehet, mert Magyarországtól is Szlovákiához - egy államközi megállapodás részeként. Az illetékeseknek feltûnt ugyanis, hogy az Ipoly szabályozásával negyven éve nem ott van a határ, ahol.

Februártól a pozsonyi Belügyminisztériumtól visszakaphatja szlovák állampolgárságát az, aki az úgynevezett Fico-féle állampolgársági törvény miatt elveszítette azt. Ezt egy miniszteri rendelet teszi lehetõvé. Az érintettek akkor igényelhetik vissza az állampolgárságukat, ha rendelkeznek bejelentett lakcímmel Szlovákiában, hogy visszakapják-e, az egyéni elbíráláson múlik.

Négy mûködõ és két épülõ blokkal bõvülhet az MVM Csoport érdekeltségébe tartozó nukleáris alapú áramtermelési portfólió, ha sikerül megvásárolni a szlovák villamosmûvek részvénycsomagját. Az MVM részvételével alakult konzorcium ajánlatát érdemben értékelendõnek ítélte az ENEL - mondta el Baji Csaba szerdán.

A gyenge forint hatására ismét megélénkült a bevásárlóturizmus a határokhoz közel esõ településeken, fõleg Szlovákiából jönnek át vásárolni Magyarországra, míg az osztrák határ mentén kevésbé érzékelhetõ a forgalom növekedése - derül ki az MTI megyei tudósítóinak körképébõl.

Az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. és a Mol-csoport tagja, a Slovnaft a.s. november 19-én közös, nem kötelezõ érvényû ajánlatot tett a szlovák villamosmûvek 66 százalékos, az olasz ENEL SpA. energetikai cég tulajdonában lévõ részvénycsomagjának megvásárlására.

Ingyen utazhatnak a szlovák vasúton a 15 évnél fiatalabbak, a diákok és a nyugdíjasok – a pozsonyi kormány még októberben döntött errõl. A kedvezmény nem csak a szlovák állampolgárokra érvényes, a külföldi, így a magyar nyugdíjasokra és diákokra is vonatkozik.

Magyarország 2020-ig két autópályát is megépít a magyar-szlovák határig - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban csütörtökön, miután tárgyalt Lubomír Váznyval, a szlovák kormány kiemelt beruházásokért felelõs miniszterelnök-helyettesével.

A korábbi évekhez képest lassabban indul az idén a síszezon a Tátrában, az évszakhoz képest viszonylag enyhe idõjárás miatt.

Nagy az érdeklõdés a magyar, mint idegen nyelv oktatása iránt a szlovák fõvárosban. A pozsonyi értelmiség körében ugyanis népszerû lett a magyar nyelv tanulása.

Ez év áprilisától vásárol Ukrajna földgázt Magyarországon keresztül, egyelõre kisebb szállítmányokról van szó, de az export akár az éves magyar fogyasztás mennyiségéig bõvíthetõ lenne. Hacsak Szlovákia be nem elõz a szovjet idõkbõl örökölt nagyobb kapacitású csõvezetékével.
A Visegrádi Csoport magyar elnöksége június 30-ával, azaz szerdával véget ért, a következõ egy évre Szlovákia veszi át a posztot.
Szlovák retorzió! Megszavazta a pozsonyi parlament az állampolgársági törvény módosítását. Eszerint, ha valaki kéri a magyar állampolgárságot, akkor elveszti a szlovákot.
A magyar állampolgársági törvény módosítását ellenzõ határozatot fogadott el a szlovák parlament. Ebben nyugtalanságának ad hangot amiatt, ...
Rendkívüli ülést hív össze keddre a szlovák parlament a magyar állampolgársági törvény módosítása miatt. Errõl hétfõi ülésén határozott ...
Meghalt egy magyar turista Szlovákiában. Egyelõre annyit tudni, hogy egy nõvel egy sziklaszirtet másztak meg a Magas-Tátrában, amikor valamiért lezuhantak és egy hófedte részre estek.

A szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy nem akartak provokálni a nyelvtörvény módosításával.

Sorra bukkan fel a Magyarországhoz közeli országokban az új típusú influenzavírus. Csütörtökön Szlovákiában, szerdán Romániában mutatták ki a megbetegedést, kedden pedig a csehek jeleztek egy fertõzött pilótát. Ausztriában jóval korábban regisztráltak egy beteget.

   A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara székházában tájékoztatta a Programbizottság a sajtó képviselõit az október 16-19 között Miskolcon megrendezendõ, Miskolc-Kassa EuroEXPO rendezvényrõl.

« 1. oldal »