2024. április 19. Péntek, Emma.
 


Étrendünk döntõ jelentõségûDebrecen – A helyes táplálkozás olyan, mint egy piramis. A piramis alapját a gabonamagvak képezik. Ezek nagy mennyiségû keményítõt tartalmaznak, melynek elégetésébõl nyeri szervezetünk a legtöbb energiát. Ugyanakkor a gabonamagvak fehérje- és foszfortartalma alacsony és nem tartalmaznak elegendõ esszenciális – szervezetünk által elõ nem állítható – aminosavat, így étrendünk kiegészítésre szorul.

Tragikus koleszterinszint2015-05-13 05:23:45

Már a fiatal korcsoportot is érinti a magas értékek problémája.

Sokkal többet vagyunk hajlandóak költeni azokra az ételekre, amikrõl azt gondoljuk, egészségesek. Bio, teljes kiõrlésû, csökkentett cukor-, zsír- és szénhidráttartalom. Sok élelmiszert azonban teljesen feleslegesen veszünk meg horror összegekért.

Ajánlott cukorfogyasztás2015-04-07 10:53:14

A magyar gyermekek cukorfogyasztása világszinten az alacsonyabb tartományba sorolható.

A müzli az egyik legegyszerûbben elkészíthetõ reggeli. Nem kell hozzá más, mint némi aszalt gyümölccsel, olajos maggal felturbózott müzlikeverék, tej, joghurt, lehetõség szerint friss gyümölcs.

Ha a kedvenc kekszünk eltûnik a boltból, valószínûleg túl egészségtelen volt...

Az étkezés minden sejtben változásokat okoz, beleértve a spermiumokat és a petesejtet is.

A túlzott, illetve nem megfelelõ szerkezetû fehérje fogyasztása az elsõ két életévben növeli mind a késõbbi elhízás, mind az allergia kockázatát - írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A magyarok többsége odafigyel, hogy egészségesen táplálkozzon.

Megfelelõ étkezéssel sokat tehetünk a hipertónia leküzdéséért.

Fogyasszunk több halat2015-01-25 11:39:35

Könnyen emészthetõ, megelõz bizonyos betegségeket és még a fogyni vágyóknak is remek választás lehet.

A bõséges halfogyasztás hozzájárulhat egészségünk megõrzéséhez.

Ha Ön dohányzik, reggelente nehezen ébred, a zöldségek helyett inkább az alkohol a barátja, és még nevetni sem szokott magán, akkor nagyobb a szívinfarktus-kockázata.

A kölest nemcsak tápanyagtartalma miatt kell szeretnünk! Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek és lúgosítanak.

Az elsõ és egyben legegyszerûbb szabály: együnk Magyarországon honos dolgokat, s a legjobb, ha elõkeressük nagyanyáink szakácskönyveit és receptjeit.

Napjaink rohanásában, ahol a stressz és a szervezetre káros külsõ hatások mindennaposak, egyáltalán nem mindegy milyen élelmiszereket, italokat fogyasztunk. Számtalan negatív tényezõ rövidíti meg az életünket, melyekbe sokszor bele sem gondolunk, holott hosszútávon megannyi betegség kiváltó okai lehetnek.

Többet eszünk, mint kellene – állítják a kutatók. Vannak olyan létfontosságú tápanyagok, amelyekbõl kevesebbet fogyasztunk, mint kellene, másokból pedig túlzásokba esünk – errõl is szó volt a Napközben csütörtöki adásában.

Komoly ellenérzése van az embernek a mesterséges édesítõszerekkel kapcsolatban is. Érdekes módon gyakran napvilágot lát róluk valami csalafintaság.

Jóval kevesebb cukrot és zsiradékot fogyaszt a lakosság, mint hét éve.

Szinte hetente újabb zöldségfélét emlegetnek a szuperélelmiszerek között, ami megnehezíti a választást az egészségtudatosan táplálkozók számára. Mitõl lesz a zöldségbõl szuperzöldség?

Sok zöldség, gyümölcs és szójabab, kevesebb tejtermék és vörös hús, az alkohol mellõzése, valamint a rántott és grillezett ételek kiiktatása.

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból.

A transzzsírsavakkal kapcsolatban régóta tart a nemzetközi „elmélkedés”. A szakemberek korlátozott és óvatos fogyasztásukra hívják fel a figyelmet.

A helyes táplálkozás egészségre gyakorolt kedvezõ hatásairól rengeteget hallottunk már, ám a jó étrend a hangulatot is pozitívan befolyásolhatja. Az effektus a szakemberek szerint kettõs irányú: nemcsak az ételek vannak hatással a hangulatra, hanem jó- vagy rosszkedvünk függvényében választjuk ki az elfogyasztandó élelmiszereket is.

Egy amerikai gasztroenterológus nevéhez köthetõ az a furcsa, de egyre nagyobb népszerûségnek örvendõ diéta, amely a zsírégetést cukormentes jégkása és jeges víz elfogyasztásával serkenti. Mivel a jeget az emésztéshez a szervezetnek elõször fel kell melegítenie, a többletmunka a diéta atyja szerint komolyan felpörgeti az anyagcserét.

« 1. oldal »  Következő »