2024. április 23. Kedd, Béla.
 

Mától módosultak a távolléti díj számítására vonatkozó szabályok, a havi béresek esetében lényegében visszaáll a január elseje elõtti rend. Változnak emellett a szabadság kiadására, illetve a bérpótlékok elszámolására vonatkozó rendelkezések is.

 

Szabadságszámítás: visszaáll a régi rend, így a havi bér független lesz attól, melyik hónapban megy el szabadságra az ember.

 

Visszatérnének a korábbi szisztémára, amely alapján a távolléti díj összege nem függne az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét idõtartamától sem.

 

 

Úgy módosítják a szabályokat, hogy mégse függjön az adott hónap napjainak számától a fix havibéres keresete, ha szabadságra megy.

 

A jelenlegi munka törvénykönyvében (Mt.) hiányos a távolléti díj számításának szabályozása, mert például legalább fél tucat olyan eset lehetséges, amikor a munkavállaló jogszerûen kap a minimálbérnél kevesebbet - közölte a Complex Kiadó Kártyás Gábor munkajogászt, a Munkaügyi Közvetítõi és Döntõbírói Szolgálat tagját idézve. A szakértõ szerint egy egyszerû technikai módosítással kezelhetõek lennének ezek a problémák.

 

« 1. oldal »