2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A víziközmû-szolgáltatásról szóló törvény módosítási tervezete szerint szociális szempontból el lehetne tekinti a vezetékes ivóvíz-, illetve csatornahálózatra történõ kötelezõ rákötéstõl, a közkifolyókból napi 30 liter vizet kellene biztosítani azoknak, akik innen jutnak vízhez, illetve kiegészülne a szolgáltató által kiállított számla is – derül ki a kormány honlapján megjelent tervezetbõl.

Gyógyszerek engedélyezés elõtti rendelését, fiókgyógyszertárak létesítését, a szakgyógyszerészi vizsgát, valamint a gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez nyújtott támogatást is tartalmazza egyebek mellett az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló, a kormány honlapján olvasható tervezet.

Február elsejétõl hatályos a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvény, az érintetteknek június 30-ig kell elkészíteniük a bevallást, majd további 30 napon belül megfizetni az egyszeri hozzájárulást.

A jövõben kiszámíthatóan változnak majd az állami kamattámogatást élvezõ hitelek kamatai is, amelyekre külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel vonatkoznak a fair bankokról szóló törvény rendelkezései, mivel azokat speciális feltételekkel nyújthatták, nyújthatják a hitelintézetek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt, az indoklás szerint a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthetõ megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható.

A hat hónapnál hosszabb idõre kötött életbiztosításokat 30 napon belül, indoklás nélkül felmondhatja az ügyfél - egyebek mellett ezt tartalmazza a kedden elfogadott új biztosítási törvény.

A jövõben a vezetõ beosztásban lévõ kormánytisztviselõkre is kiterjed a köztisztviselõk mellett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség - a többi közt ezt is tartalmazza a jogállási törvények módosítása, amelyet hétfõn 128 igen szavazattal, 51 ellenében fogadott el a Ház.

Elfogadta a fair bankokról szóló törvényt az Országgyûlés kedden.

Nem ütközik alaptörvénybe a devizahiteles banki kölcsönszerzõdéseket egyoldalúan módosító tisztességtelen kikötések következményeit meghatározó törvény, amely alapján az állam és a pénzintézetek közti ezzel kapcsolatos perek folynak – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

A februárban elfogadott rezsicsökkentési törvény október 1-jén hatályba lépõ szabálya szerint a távhõ díja akkortól 3,3 százalékkal csökken.

Három település választói nem abban a választási rendszerben szavaznak az õszi önkormányzati választáson, mint ahogyan négy éve: kettõn a korábbi úgynevezett egyéni listás rendszer helyett vegyes választási rendszerben – azaz egyéni képviselõre és kompenzációs listára is – voksolnak, egy településen azonban visszatérnek az egyéni listás szavazáshoz.

Kihirdették a devizahiteleseket megsegítõ elsõ törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamának alkalmazását írja elõ.

Az Országgyûlés elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó elsõ törvényt a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerzõdéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban.

Az új Ptk. egyik új szabálya szerint, ha egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda, amely szerint ebbõl az is következhet, hogy a tagok a munkaszerzõdés alapján járó munkabért sem vehetik fel.

A február közepéig tartó parlamenti ciklusban elfogadott 859 törvény 70 százalékát a kormány terjesztette elõ, a távirati iroda összesítése szerint a minisztériumok közül a nemzetgazdasági, a képviselõk közül Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetõ volt a legaktívabb törvénykezdeményezõ.

Jövõre módosul a fogyasztóvédelmi törvény: az új javaslat azzal erõsíti a kiszolgáltatott fogyasztók jogait, hogy a hatóság már elsõ esetben bírságot szabhat ki, ha idõsekkel vagy fogyatékossággal élõkkel szemben jogsértést tapasztal - közölte a (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

Nem érdemes kölcsönadni az autónkat füllentõs ismerõsnek, mert bizonyos esetekben automatikusan ránk, – az autó üzembentartójára – hárul a szabálytalankodásért járó büntetés.

Hatszázalékos ehoteher a megtakarításokon, módosul a hegyközségi törvény, közhiteles hatósági nyilvántartásba kerülnek a rokkantak parkolókártyái, új közlekedéssel kapcsolatos bírságok, nõ a cégek távközlési adója.
Budapest, 2013. július 14., vasárnap (MTI) – A mezõgazdaság 3-4 százalékos GDP-részesedése miatt nem lehet a nemzetgazdaság húzóágazata, de mindenképpen stratégiai terület, és sikerágazattá is tehetõ – sõt részben már ma is az.

 

Nem kell megfizetni az EHO-t olyan befektetések után, amit nem az Szja törvény 65. §-a szabályoz tájékoztatta lapunkat az NGM. Ilyen a TBSZ és a NYESZ-en tartott megtakarítás is, ami lehetõséget nyújt arra, hogy megússzuk a 6 százalékos adót abban az esetben, ha legalább 3 évig a bankban tartjuk a pénzünk.

 

OGY – Törvényben rögzítették a rezsicsökkentést
Törvényben rögzítette a parlament a rezsicsökkentést: a hétfõn elfogadott jogszabály a földgáz, az áram és a távhõ árának január 1-jén már megvalósult csökkentése mellett elõírja a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentését is július 1-jével.

 

Az Országgyûlés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számos ponton módosított egyes közlekedési tárgyú törvényeket július 12-én. Az új elõírások döntõ többsége a módosítások kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.

 

Ráadásul úgy próbálja meg beállítani a törvénymódosítást, hogy arra a nyugdíjak adómentességének megõrzése miatt van szükség, miközben semmilyen jogszabály nem írja elõ azt, hogy a bruttó béreken alapuló számítási mód mellett adót kellene fizetni az öregségi ellátások után.

Az Országgyûlés akár már a jövõ héten dönthet a távközlési adóról, amennyiben a képviselõk hétfõn felveszik a parlament háromnaposra tervezett napirendjére az errõl szóló kormányzati elõterjesztést, továbbá péntekre új ülésnapot hívnak össze az indítvány elfogadására. A Ház a hét utolsó munkanapján szavazhat a kabinet médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggõ törvénymódosító javaslatáról is, ezt megelõzõen, szerdán pedig az új Büntetõ törvénykönyvrõl kezdõdhet általános vita.

 


Budapest, 2012. március 25., vasárnap (MTI) – Egy hét múlva lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idõ. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már jövõ vasárnap is több helyen ellenõrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.

« 1. oldal »