2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Tavaszi nagytakarítás: odafigyeléssel, biztonságosan, mérgezések elkerülésével.

Szeszélyes, áprilisi idõ jellemezte a hónap harmadik hetét Kelet-Magyarországon.

Rendhagyó módon áprilisban nem egy gyógynövényt mutatunk be, hanem egy egész csokrot. Ilyenkor a gyûjthetõ vadnövények sora igen sokszínû, érdemes kipróbálni és megkóstolni õket.

Kánikulai nyár és havas tél is lehet az év negyedik hónapjában.

A csapadékhiány miatt tovább apadt a kelet-magyarországi talajok nedvességkészlete.

A hétvégén sok napsütésre lehet számítani és melegszik is a levegõ, több helyen 20 Celsius-foknál magasabb is lehet a hõmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

A héten sokszor kell esõre számítani, többször megerõsödik a szél is. Április elsõ napjaiban a hegyekben hózápor is lehet. A hõmérséklet is fokozatosan visszaesik, a húsvéti hétvégén hajnalban fagypont körül, néhol napközben is csak 5 Celsius-fok körül alakul az idõ – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Itt a tavasz!2015-03-29 12:53:04

Visszavonhatatlanul megjött a tavasz. Napközben már 20 fokhoz közelít a hõmérséklet, le lehet tenni a kabátokat.

Adunk néhány tippet a közelgõ tavaszi nagytakarításhoz.

Mire jó az anticiklon?2015-03-11 20:18:34

Bodnár Danikát, a kétéves debreceni kisfiút is kicsalták a napsugarak a Nagyerdõre egy kis szabadtéri mókára hétfõn.

A hétvégén többször kisüthet a nap, jellemzõen száraz lesz az idõ. Ezzel együtt viszont néhány fokkal le is hûl a levegõ: a leghidegebb órákban akár mínusz 5 Celsius-fok is lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

Sok csapadékkal és erõs, olykor viharos széllel kezdõdik a meteorológiai tavasz elsõ hete. Esõ lesz a jellemzõ, de többfelé hózápor, havazás is lehet. A hét elején még 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, a hétvégén viszont néhol csak plusz 2 fokig melegszik a levegõ - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Hajdú Lajost, a bocskaikerti kertbarátkör rutinos tagját kérdeztük a télrõl, a kora tavaszi kerti munkákról.

Az elmúlt napokban országszerte megnövekedett a szabadtéri tüzesetek száma, ezek többsége összefüggésbe hozható a szokásosnál korábban megkezdett tavaszi kerti munkákkal.

A tavaszi középhõmérséklet több mint másfél fokkal meghaladta az átlagos értéket, ezzel az Országos Meteorológiai Szolgálat 1901-tõl rögzített adatbázisában a tíz legmelegebb tavasz közé került az idei – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje az MTI-vel. A csapadékos május ellenére volt, ahol a tavaszi csapadék a szokásosnak a felét sem érte el. A nyár elsõ hónapjában némileg melegebb és szárazabb idõre lehet számítani, mint egy átlagos júniusban.

Megélénkül, néhol megerõsödik a szél és többfelé várható esõ pénteken és szombaton, a tavasz utolsó napjain. Vasárnap már csak elszórtan lehet esõ, de nagy nyári meleg még nem várható, néhol 20 Celsius-fokig sem melegszik a levegõ – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

Az idei elsõ négy napos hosszú hétvégéig már csak pár napot kell aludni. Ha még nincs terved erre az idõszakra, érdemes elgondolkodni egy belföldi kiránduláson.

A szakértõk szerint megfelelõ étrenddel és sok mozgással segíthetünk szervezetünknek, hogy a téli hónapok után is kifogástalanul mûködjön.

A hónap elején az emberek többsége hajlamos sokkal inkább költekezõvé válni, mint amennyire általában. Pedig ha ilyenkor is okosan bánsz a pénzeddel, kevésbé lesz stresszes a hónap vége.

Elkezdõdött a pollenszezon2014-03-11 08:13:54

Szokatlanul korán indult idén a tavaszi szórás.

Tavaszi kertindító munkák2013-04-04 09:52:07

02_gyeplaztsA hosszú, téli napok után végre itt a tavasz, reményeink szerint sok napsütéssel és megfelelõ csapadékmennyiséggel. Most kezdenek újjáéledni a kertünk növényei és az idõben, szakszerûen elvégzett kerti munkákkal elõsegíthetjük, hogy egész évben szemet gyönyörködtetve fejlõdjenek.

Egyelõre nem tér vissza a március elsõ felét jellemzõ kellemes meleg. Egy nyugat-európai ciklon szállít száraz és hideg levegõt az ország fölé, így a hétvégén -9 fokos fagyok is lehetnek hajnalban.

Csütörtökön az ország több településén is kabát nélkül sétáltak az emberek. Helyenként 12 fok fölött volt a legmagasabb nappali hõmérséklet. Úgy tûnik, hogy itt a tavasz, de a szakemberek azt mondják, hogy március elsõ felében néhány napra valószínûleg még visszatér a tél.
Hazatért az elsõ gólya2010-02-23 17:46:37
Megérkezett Tüskevárra az elsõ gólya. A madarat kedden délelõtt látták a falu felett körözni, azóta már evett is egy belvizes területen, délután pedig a fészke közelében üldögélt.
« 1. oldal »  Következő »