2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Tavaly novemberben a mezõgazdasági termelõi árak 5,5 százalékkal emelkedtek, a növekedés a növényi termékek árának 13,7 százalékos emelkedésével függ össze, miközben az élõ állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 6,4 százalékkal.

Ha csili marja a szájbelsõnket, automatikusan a víz után nyúlunk, pedig pont ezt nem szabadna. A kémikusok most elmagyarázzák, miért! Azt is megtudhatjuk, hogy a víz helyett mivel csillapíthatjuk fájdalmunkat.

Zuhannak az élelmiszerárak2015-09-10 20:53:26

Augusztusban szinte az összes alapvetõ élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2 százalékos csökkenéssel az elmúlt hét év csaknem legnagyobb esését produkálta - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete.

Túl olcsó a tej2015-08-18 12:36:31

A magyar termelõk csak elõállítási költség alatt tudják eladni a tejet. A piacon ugyanis túltermelés van többek közt az orosz embargó miatt. Megszûnt a tejkvóta is. Túl magas az áfa, ezért sok importõr elcsalja, így a magyar termelõk hátrányba kerülnek. A termelõk közt összefogásra lenne szükség, mert csak úgy tudnának versenyezni a külföldiekkel.

Zuhan a nyers tej felvásárlási ára, jelenleg a legjobb termelõk sem tudnak profitot elérni a tehenészetek mûködtetésén. A háttérben a nagy globális kínálat, a tejkvóta eltörlése és az orosz piaczár van. A problémákat tetézi, hogy a támogatási rendszer átalakítása éppen a szakosított tehenészeti telepeket fenntartó agrárszereplõket sújtja a legjobban.

8000 liter tejet zároltak a tejágazati célellenõrzésen. Az akciót az országos fõállatorvos rendelte el a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkezõ bejelentések alapján.

Nem szeretjük a tejet, az igazit. Vagy csak nem vagyunk hozzászokva. Tejeket kóstoltunk, hogy kiderüljön, melyik a legfinomabb.

Megint lesz iskolatej2015-04-30 18:24:27

Tej mellett joghurtot, kefirt és ömlesztett sajtot is kaphatnak az óvoda- és iskolatej program keretében a gyerekek, az errõl szóló földmûvelésügyi miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Rezsicsökkentési elem is lehetne a fogyasztói tej általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentése - mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke Budapesten. Mélykuti Tibor errõl Czerván Györggyel, a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelõs államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt, amelynek témája az uniós tejkvóta április 1-jei kivezetése volt.

A nyers tej olcsóbb a zacskós, dobozos tejektõl és nagyon sok mindent lehet belõle házilag, egyszerû módon készíteni, különösebb szakértelem nélkül.

Csupa egészség: máktej2015-02-17 12:39:17

Házi tehéntej, kecsketej: micsoda finomságok. De hogy mákból tej? Ki hallott ilyet? Pedig a mák hatásainak köszönhetõen a máktej is maga az egészség.

Különleges tejtámogatás2014-12-12 14:02:09

A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) december 2-án megkezdte a különleges tejtámogatás második felének kifizetését, melynek keretében közel 2200 ügyfélnek, közel 6 milliárd forintot fizet ki.

Magyarországnak is jár az a támogatás, amelyet az Európai Bizottság csütörtöki döntése értelmében az Európai Unió nyújt egyes tejtermékek raktározásához az orosz embargó hatásainak enyhítése érdekében – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklõdésére.

Az általános forgalmi adó egy számjegyûre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyeztetésen is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - közölte a NAK az MTI-vel.

Huszonnégy helyszínen több mint 37 000 liter cseh és szlovák UHT tej forgalmi korlátozását rendelték el azt követõen, hogy rajtaütésszerû ellenõrzéseket tartottak a kereskedõknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok szakemberei a múlt héten.

Korábban hírt adtunk arról, hogy felvidéki magyar vállalkozói befektetõkkel újraindul a tejporgyártás a berettyóújfalui gyárban. Az ünnepélyes átadót ma tartották.

A kókusztej nem más, mint a kókuszdió húsából kinyert lé: ízletes, egészséges és nem is drága, persze elsõsorban akkor, ha saját kezûleg készítjük el.

A házi módszerekkel és a gyári technológiával készülõ tejfölök közti különbségrõl, valamint a tejfölnek látszó, de attól lényegesen eltérõ termékekrõl is szó volt.

Melyik az ideális tej?2013-12-13 12:00:31

A hõkezelés nincs hatással az ásványianyag-tartalomra, az ultrapasztõrözött tej éppen olyan jó, mint a forralt – állítja a tejipar. Most laboratóriumi keretek között teszteltek 12 különféle tejet, hogy kiderítsék, igaz-e ez az állítás.

Támogatást igényelhetnek az oktatási intézmények az óvoda-, és iskolatej program finanszírozásához, ezt tartalmazza a program feltételeirõl szóló rendelet, amely a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

Az ágazat az utóbbi években mindössze 80 százalék körül használta ki a rendelkezésre álló, évi 2,1 milliárd kilogrammos tejkvótakeretet.

Tejivó nemzet a magyar, legalábbis 2010-es adatok szerint átlagosan 67,5 liter tejet iszik meg egy magyar ember egy év alatt, ezzel pedig az uniós átlag felett teljesít. Ennek ellenére még mindig sok mindent nem tudunk vagy rosszul tudunk a tejrõl − állítja Bíró András, a Bonafarm Csoport tejmestere.
Idén 5−10 százalékos ágazati árbevétel-emelkedéssel számol a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Lukács László elnök szerint a következõ hónapokban várható keresleti piac lehetõséget ad az önköltség növekedésének elismertetésére.

Budapest, 2012. június 14., csütörtök (MTI) – Egyes mezõgazdasági termékek ára csökkent, másoké nõtt, de a legdrasztikusabb a tyúktojás ára, ami 63,4 százalékos növekedést mutat – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Emelkedhet a tej ára2011-09-15 16:02:56

Debrecen - Az augusztus második fele óta tapasztalható áremelkedésnek köszönhetõen az azonnal szállítható nyerstej literenkénti ára 100-103 forint, a szerzõdött ár pedig 85-90 forint körül van.

« 1. oldal »  Következő »