2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Befejezéséhez közelednek az újjáépítési, felújítási munkálatok a körösszegapáti ortodox templom épületénél és annak udvarában.

Több százan nagy ünnepre gyûltek össze a körösszegapáti református templomba. Dr. Bölcskei Gusztáv püspök és Nagy Zsolt esperes ünnepi istentisztelet keretében iktatta be tisztségébe nagytiszteletû Csizmadia Tibor lelkipásztort.

Szép számmal jöttek el görögkatolikus és református hívek, valamint érkeztek a Tomesti testvértelepülésrõl is.

Szépül a berettyóújfalusi református templom teteje és külsõ burkolata.

A református gyülekezetekben az istentiszteletek között az egyik legnagyobb gyülekezeti és családi esemény a konformáció.

Várhatóan õszre újra fogadhatja a gyülekezetet a református templom Újfaluban.

Templombúcsú Pocsajon2013-11-10 20:51:26

November 10-én vasárnap tartották a templom búcsúünnepét a pocsaji görögkatolikus egyházközségben.

Vízszentelés Körösszegapátiban
Január hatodikán, vízkereszt napján ünnepeltek a településen élõ román nemzetiségiek. Az ortodoxvallásúaknál a templomban a tisztelendõ vizet szentel, melynek gyógyító erõt tulajdonítanak a hívek.

Ünnepi mise és templom szentelés Körösszegapátiban
Körösszegapáti – ünnepi misére hívta a szombat (szeptember 22.- i) délelõtti harangszó a település lakosságát, de érkeztek sokan más településekrõl is.


Körösszegapáti -Már nem az elsõ alkalom, amikor a település ortodox templomában nem helyi fiatalokat esket össze a papjuk. Érkeztek már régebben Derecskérõl is.

Elsõáldozók Pocsajban2012-06-30 12:57:58


Pocsaj – Június 24-én, Keresztelõ János születése ünnepén hat gyermek járult elõször szentáldozáshoz a pocsaji görögkatolikus templomban: Gajdics Izabell, Nagy Nóra, Tóth Bernadett, Szima Norbert, Czár Mátyás és Kolozsvári Dominika.

Bronzkori lakódombot és középkori templomot is találtak az elmúlt hónapokban a régészeti lelõhelyek próbafeltárása közben a Berettyó mentén. A munkálatokra azért van szükség, mert a folyó védtöltéseit 3 és félmilliárd forintból korszerûsíti a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság.


Körösszegapáti – Hat református fiatal, Bethlendy Dániel, Gerner László, Gyöngyi Dóra, Szabó Szabina, Szilágyi Enikõ és Tokai Dóra döntöttek úgy Körösszegapátiban, hogy Isten és a gyülekezet elõtt vallást tesznek hitükrõl és konfirmációi vizsgát tesznek.

Komádiban is betlehemeztek2011-12-12 11:10:14


Komádi – A város fõterén a harmadik gyertyát jelképezõ adventi fény az óriási koszorún. A mûsor csodálatos volt. Nagyon sok ünnepelni vágyó, karácsonyra készülõ városlakó gyûlt össze a templom elõtti téren.

Templombúcsú Pocsajban2011-10-31 10:55:59

Pocsaj – Templombúcsún vettek részt a pocsajiak, elszármazottak október 30-án, vasárnap a görögkatolikus templomban.

 

Hálaadó ünnepi istentiszteletet tartottak október 16-án a csökmõi református templom teljes felújítása alkalmából. A kívül-belül megszépült templomban annyi ember gyûlt össze a rendkívüli eseményre, amire csak több évtizeddel ezelõtt volt példa.

 
Az idén szeptembertõl induló  "Faluház mindenkinek!" címû programsorozat elsõ rendezvénye zajlott a csökmõi Faluházban szeptember 16-án délután. Nyáron, a templom felújítását végzõ munkások idõkapszulákat találtak a templom gombjában, amit 84 évvel ezelõtt helyeztek oda falubeli emberek. A régi pénzeket, iratokat, leveleket, újságokat az önkormányzat archiválta, majd július 19-én ünnepélyesen visszahelyezték, kiegészítve jelenkori adatokkal, újságokkal, fotókkal. Az idõkapszulák felnyitásáról és visszahelyezésérõl készült amatõr videofelvételt a Faluház munkatársai a színház terem mozivásznára vetítették ki a megjelent ötven fõnyi közönségnek.

 


Magyarhomorog – „Meggyógyult Magyarhomorog egyik ékköve az 1894-ben épült református temploma” – mondta prédikációjában Nagy Zsolt a Bihari Református egyházmegye esperese, abból az alkalomból, hogy ünnepi istentiszteletre gyûltek össze a település és a környék református hívei.


 

 Titokzatos pillanatokban volt részem július 6-án. Kicsit olyan érzés volt az egész, mintha hirtelen belecsöppentem volna egy kalandregénybe. Mindez a templom udvarán történt délelõtt tíz órakor. Elõtte negyedórával hívott a tiszteletes asszony, hogy ha érdekel a dolog, akkor menjek át. Persze, hogy érdekelt. Vittem magammal könyvtáros kolléganõmet is, hiszen a régmúlt dolgaival szakmájából kifolyólag õ is szívesen foglalkozik. Ott volt még községünk polgármestere, Varga József, az alpolgármester, Tóth Ferenc, Csökmõ legidõsebb férfi lakosa, Kovács József, valamint a templom felújítását végzõ munkások. És természetesen jelen volt Kiss István lelkész és felesége, Kiss Ibolya.

           

A református egyház egyik legjelentõsebb eseménye zajlott június 5-én a csökmõi református templomban.

Május végén megkezdõdött a csökmõi református templom felújítása, amit pályázati pénzbõl finanszíroznak. Korábban felhívásra
lakossági adományok is gyûltek a külsõ- és belsõ munkálatok elvégzésére. A megújult épületet várhatóan õsszel adják majd át.

Az egyházközség fennállásának 420. évfordulója, valamint a Kálvin-évek alkalmából idõszaki kiállítást rendeztek a Bihari Múzeum kiállítótermében.

Körösszegapáti, Nagyvárad - Barátság napja Mihai Eminescu nevében a településen.

A református gyülekezet egyik legfontosabb eseménye, a konfirmáció zajlott május 16-án a csökmõi református templomban. Idén négy kislány konfirmált: Stefán Tímea, Szincsák Alexandra, Tokai Lilla, és Vári Julianna.
« 1. oldal »  Következő »