2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Jelenleg a gyártók maguk szállítják ki a dohánytermékeket a trafikokba. A kormány már tavaly eldöntötte, hogy ezen változtatni szeretne, és egy cégre bízná a dohány-nagykereskedelmet. A kiszemelt vállalkozás a Continental dohánycég vezetõjének érdekeltségébe tartozik.

Változik a trafiktörvény2014-11-21 09:06:37

Mentolos cukorkát, rágógumit és buszjegyet is árulhatnak jövõre a trafikokban, ha módosul a dohánykereskedelmet szabályozó törvény. A dohánytermékekre kivetett, egészségügyi hozzájárulás miatt a kereskedõk arra számítanak, hogy tovább emelkednek az árak, emiatt sokak szerint, egyre többen szoknak majd le a dohányzásról.

 

Szeptembertõl a trafikosoknak el kell küldeniük az államnak, milyen cigarettából mennyi fogyott. Az erre való rendszereket elkezdték tanúsíttatni.

Van, aki dacból is fenntartja a kisboltját, pedig amióta dohányt már nem árulhat, elfogytak a vevõk. A kisboltosok július óta a mindennapi megélhetésükért küzdenek, a trafikosok viszont elkezdték learatni a gyümölcsöt. A forgalmas utcákon nagyot lehet szakítani, de a kevésbé frekventált helyeken is jut a jóból.

 

Olyan rossz állapotban van már a kiskereskedelmi szektor, hogy a dohányértékesítési jog elvesztése több ezer kisvállalkozást süllyeszthet el.

 

Hiába nyerték el a trafikjogot, hiába írták alá a szerzõdést a trafikosok, ha nincs engedélyük dohányt árulni. Keddig csak 671 kérelmet adott be az 5400 trafikos.

Kevés a jó helyen lévõ, ideális méretû trafik, és eleve drágább a négyzetméter-arányos bérleti díjuk, de a trafiktender miatt még inkább felszaladhat az áruk.

Megindult a harc a nyertes dohányboltosok kegyeiért. A Tesco és a Shell már hirdet, de a többi hipermarket és olajcég is arra készül, hogy magához édesgesse a koncesszió gyõzteseit. Ezen is a trafikosok nyernek nagyot.

A dohánygyártók ezerforintos cigarettaárat vizionálnak dobozonként, és ez nem is túlzás. A cégeknek muszáj lesz árat emelniük, ha a trafikosokat illetõ 10 vagy 12 százalékosra ugró árrést nem a saját bevételeikbõl akarják kigazdálkodni. A cigi árának legnagyobb része természetesen továbbra is az államé lesz.

Támogatja a dohánytermékek árrésének 10 százalékra történõ emelését az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), a trafikokban árusítható termékek körének bõvítését viszont továbbra sem – közölte a szervezet hétfõn, a trafiktörvény módosítására a múlt héten benyújtott kormánypárti javaslat kapcsán.

bago-illusztrácio
Debrecen – A 40-42 ezer üzletileg többé-kevésbé sikeres egység helyett néhány ezer, zömmel új alakul.

Alkoholt, üdítõt és újságot is árulhatnak az állami dohányboltokban.

 

Alkoholt, kávét, üdítõt és újságot is árulhatnak majd a trafikok, ha az Országgyûlés hétfõn megszavazza a törvény módosítását.

A falvakon is százezer forintba kerül majd évente a dohányértékesítés joga, emellett a pályázati díjat is ki kell fizetni, és még letétbe is kell helyezni százezer forintot. A részletes kiírás még hiányzik, de a nemzeti dohányboltok pályázati felhívását nyilvánosságra hozta a kormány.

Nem lehet belátható idõn belül kitermelni a Napi Gazdaság szerint a dohányboltok nyitásához szükséges koncessziós jog összegét, ezért valószínûleg csak a kereskedelmi láncok fogják elsõ körben megszerezni az engedélyt.

« 1. oldal »