2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Az idei év elsõ felében a termékadók egyenlege 0,5 százalékponttal járult hozzá a 3,8 százalékos növekedéshez, és az "új" adók, többek közt a tranzakciós illeték is segítette a bõvülést - írja a Világgazdaság.

A bankkártya-mûveleteket terhelõ tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet; a bankkártyát bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81-rõl 84 százalékra nõtt tavaly év végére, ugyanakkor a kártyával kizárólag készpénzt felvevõk aránya 10 százalék alá esett - derül ki a MasterCard felmérésébõl, amelynek összefoglalóját hétfõn juttatta el az MTI-nek.

Elsõ fokon pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Sberbankkal szemben az általa – jogsértõen – az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében - közölte az MNB kedden az MTI-vel.

Kell egy külföldi kibocsátású és számlavezetésû bankkártya, és máris megússzuk a tranzakciós adót.

Augusztus 1-jétõl megváltozott a pénzügyi szervezetekre kivetett tranzakciós illeték mértéke, amelynek áthárítása révén a szerzõdésekben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).


A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetésérõl is szavaz az Országgyûlés mai ülésén, amelyen további tizenkét másik elõterjesztést is elfogadhatnak a képviselõk. A Ház a héten tartja utolsó két ülését a nyári szünet elõtt, csütörtökön egyebek mellett a jövõ évi költségvetés fõ számainak elfogadásával érhet véget a nyári rendkívüli ülésszak.

« 1. oldal »