2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Rugalmasabb, pontosabb, követhetõbb lett, nyolcezer új szót tartalmaz, de nem hoz jelentõsebb változásokat a magyar helyesírás szabályainak tizenkettedik kiadása. A Magyar Tudományos Akadémia szerint még ma valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatják a változások gyûjteményét online formában.

Módosult a pulmonológiai, a pszichiátriai és a belgyógyászati fekvõbeteg ellátási rend a Klinikán és a Kenézyben.

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfa-mentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintõ változások is.

A jövõben a vezetõ beosztásban lévõ kormánytisztviselõkre is kiterjed a köztisztviselõk mellett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség - a többi közt ezt is tartalmazza a jogállási törvények módosítása, amelyet hétfõn 128 igen szavazattal, 51 ellenében fogadott el a Ház.

Újra sok jogszabályváltozás érinti az életünket péntektõl. Augusztus elsejétõl többek közt felpörgetik a közmunkaprogramot, jön a kéthetes MNB-betét, ingyen lehet tanulni, valamint egységes ûrlapokon mehetünk panaszra a bankok miatt.

Nem lefutott még az interchange-díj szabályozása − értesült több forrásból is a Napi Gazdaság. Híreink szerint nem pusztán banki, hanem a szabályozókhoz közeli oldalakról vannak olyan javaslatok, amelyek a mostani törvényjavaslatban szereplõ díjmértékeket lépcsõzetesen érnék el.

Szeptember elsejétõl rendelet szabályozza majd, hány gyógyszerészt és hány asszisztenst kell alkalmazni a gyógyszertárakban.


Rengeteg szabály megváltozik július elsejétõl Magyarországon. Ezek befolyásolják majd többek között, hogy mennyit fizetünk a szemétért, hogy milyen büntetést kapunk, ha megszegjük a törvényeket, hogy hol vásárolhatunk cigarettát, mikor vagyunk lesen gólhelyzetben, és hogy rámehetünk-e ingyen az autópályára. Pontokba szedtük a legfontosabb újdonságokat.

Módosulnak a Munka törvénykönyvérõl szóló törvény munkabérre, távolléti díjra és szabadságra vonatkozó rendelkezései - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

 

A parlament elé került a tavaly elfogadott és már részben életbe lépett új Munka törvénykönyvének korrektúrája, amely visszaadja a munkavállalóknak a korábban megszokott jogokat a szabadságolásban.

 

Elképzelhetõ, hogy a vizitdíj-automatákhoz hasonló berendezéseken vehetnek majd szakaszjegyet a kamionosok az útdíjrendszer elindulása után.

Vasárnaptól több ponton változik az idei vasúti menetrend, a változások csaknem húsz vasútvonalat érintenek – közölte a MÁV-START Zrt. pénteken.

Február 1-tõl csak elektronikus úton nyújthatók be kifizetési kérelmek
Debrecen – Február 1-tõl csak elektronikus úton nyújthatók be kifizetési kérelmek számos beruházási támogatásnál.

Így adózunk 2013-ban2013-01-20 17:49:17

Így adózunk 2013-ban
Budapest, 2013. január 20., vasárnap (MTI) – Ez évtõl változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató.

Az önkormányzat december 3-i rendkívüli testületi ülésén döntött a fizetõ parkolási szabályok változásáról. Ennek legfontosabb eleme, hogy a Berettyóújfalu Kártyával rendelkezõ gépjármû tulajdonos helyi lakosok a kártya mellé 1200 forintos bérlet megvásárlásával a város valamennyi fizetõ parkolós zónájára érvényes éves bérletet kapnak. A Berettyóújfalu Kártyára kedvezményt adóknak pedig a közületi bérletek ára 50 százalékkal csökken. A módosított önkormányzati rendelet december 15-i hatállyal lép életbe.

A Kormány más közlekedési tárgyú kormányrendeletekkel egyidejûleg, fõként a szakpolitikusok kezdeményezésére létrejött munkacsoport kezdeményezései nyomán módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit.

 

 

Módosította a kormány a KRESZ egyes rendelkezéseit. Tilos lesz lézerblokkolót használni, de parkolhatunk kapu elõtt. Most már alkoholfogyasztás után is lehet biciklizni.

 

Építményt ezentúl úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy a mûködtetéshez szükséges energiafelhasználás a lehetõ legkisebb legyen.

Az Országgyûlés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számos ponton módosított egyes közlekedési tárgyú törvényeket július 12-én. Az új elõírások döntõ többsége a módosítások kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.

 

Soron következõ testületi ülését március 29-én tartotta városunk képviselõ testülete. Egyebek közt döntöttek az április 1-vel megváltozott helyi autóbusz közlekedésrõl, elfogadták a rendõrség, a polgárõrség beszámolóját, hozzájárulásukról biztosították a házi szociális ellátást végzõ alapítványt, illetve betéti társaságot, módosították az adható kitüntetések körét, hatályon kívül helyeztek két önkormányzati rendeletet.

Budapest, 2012. február 24., péntek (MTI) – A kormány a bérkompenzációs rendszer átalakítására készül az index.hu értesülése szerint. A lap birtokába jutott elõterjesztés megszüntetné azt a 21 milliárdos bérkompenzációs keretet, amire az idei adóváltozások vesztesei közvetlenül pályázhattak, a pénzt a cégek bérpótlásának támogatásához csoportosítják át.

Nem csak idõbérben, hanem teljesítménybérben, illetve az idõ- és a teljesítménybér összekapcsolásával is meg lehet állapítani a munkavállaló tényleges díjazását. Az új munka törvénykönyve (Mt.) meghatározza a teljesítménybér fogalmát, illetve rendelkezik arról, miként határozhatja meg a bérezés alapját a munkáltató július elsejétõl.


Hajdú-Bihar – Kedvezõen változtak az ingatlan-bérbeadás szabályai az idei évtõl. Az egyik fontos változás, hogy a lakását bérbe adó magánszemély levonhatja a bérleti díjból származó bevételébõl az általa más településen bérelt lakóingatlan bérleti díját, ami a munkavállaló mobilitását segítheti.


2011. december 11-tõl változik az éves vasúti és autóbuszos menetrend, számos részében megújult kínálati lehetõséget biztosítva azoknak, akik belföldi és nemzetközi utazásukhoz a közösségi közlekedést kívánják igénybe venni.

Júliustól akár 300 ezer forint bírságot is kiszabhatnak gyorshajtásért, ittas vezetésért, a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért és a piroson áthajtásért az autósokra. A rendõrök fokozottan figyelik a gyalogosokat is.

« 1. oldal »  Következő »