2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

"A devizahiteleket ki kell vezetni a magyar hitelpiacról, de a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel" - mondta a szerdai kormányülés után Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter. A Pénzcentrum.hu számításai szerint a kijelentés csak akkor teljesülhet, ha a forinthitelesek kapnak egy bizonyos pénzösszeget ajándékba vagy a devizahiteleket a mainál kedvezõtlenebb feltételek mellett forintosítják, amitõl valójában nõnének a devizahitelesek terhei.

A Citibank sem bírta tovább, kijött az új hirdetmény, amiben a legtöbb számlacsomag esetén még a kártyás vásárlásért is fizetni kell. A díj az új adómértékkel megegyezõ, tehát 3 ezrelék az elektronikus pénzmozgások után és 6 ezrelék a készpénzfelvételre.


Az OTP is áthárítja a tranzakciós illetéket szeptembertõl. Az eddigi 87 forint helyett 101 forint lesz a rendszeres utalás, egyéb elektronikus pénzmozgások esetén 3 ezrelékes díjat számol fel a bank. A Simple csomagnál például megszûnik a 2 ingyenes készpénzfelvétel és még 6 ezrelékes díjat is számol fel ilyenkor a bank. 


A hétfõi Varga-csomag emelte a tranzakciós adót, illetve a megtakarításokra is kivetette az egészségügyi hozzájárulást. Augusztustól kevésbé éri meg rövidebb távon takarékoskodni, több mehet majd a fogyasztásra. A dologgal ez lehet a kormány egyik célja. Aki viszont hosszú távon tervez, az megúszhatja a magasabb adót.

 

3240 forintba kerülhet nekünk a tranzakciós illeték emelése évente, ha a bankok újra egy az egyben áthárítják a díjat. Ennyit kell befizetni az államkasszába, ha 60 ezer forint készpénzt veszünk fel, egyszer utalunk, befizetjük a rezsit és egyébként minden mást a legolcsóbb módon kártyával fizetünk. Egy teljes család, mely két keresõbõl él ennek az összegnek valószínûleg közel a dupláját fizeti majd, mint ahogy lényegesen több illetéke keletkezhet azoknak, akik 200 ezer forintnál többet keresnek.


Az uniós pénzügyminiszterek pénteken hozzák meg döntésüket a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás ügyében. Az Ecofin-ülés délelõtt 11 órakor kezdõdik, kövesse az eseményeket a Portfolio.hu-n folyamatosan.


« 1. oldal »